Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zlé správy pre manželku francúzskeho prezidenta: Macronová sa prvou dámou nestane

Brigitte Macronová
Brigitte Macronová (Zdroj: SITA/Julien de Rosa/Pool Photo via AP)

PARÍŽ - Manželka francúzskeho prezidenta Brigitte Macronová nedostane oficiálny titul "prvá dáma" ani svoj vlastný rozpočet, vyhlásila dnes francúzska vláda. Jej oznámenie nasledovalo po petícii proti navrhovanej zmene v postavení Macronovej.

V najbližších niekoľkých dňoch bude zverejnená "charta transparentnosti", ktorá bude jasne vysvetľovať postavenie manželky prezidenta Emmanuela Macrona, ale prezidentovi poradcovia tvrdia, že jej úloha bude prísne verejná, a nie politická. Informoval o tom dnes denník Guardian.

Elyzejský palác nevydal žiadne oficiálne oznámenie, ale predstavitelia prezidentského sídla boli nútení reagovať už vtedy, keď sa objavila petícia protestujúca proti tomu, aby mala prezidentova manželka oficiálny titul, postavenie aj rozpočet. Petíciu podpísalo za dva týždne vyše 275.000 ľudí. Macron počas predvolebnej kampane prisľúbil, že "spriehľadní" úlohu svojej manželky, aby "skoncoval s pokrytectvom" v tejto situácii. Jedným z prvých Macronových činov po nástupe do prezidentského úradu malo byť vytvorenie pracovnej skupiny, ktorá mala preskúmať pozíciu "prvej dámy".

Prieskum spoločnosti YouGov pre francúzske vydanie webovej stránky Huffington Post v máji ukázal, že 68 percent francúzskej verejnosti je proti tomu, aby manželke hlavy štátu udelili oficiálnu rolu. Táto téma vyvolala vo Francúzsku obzvlášť vášnivú polemiku, pretože francúzski poslanci už musia dodržiavať nový "zákon morálky", ktorý im zakazuje zamestnávať manželov, manželky či členov rodiny.

Navrhovaná charta, ktorá má vysvetľovať postavenie Brigitte Macronovej, bude jasne definovať poslanie a úlohu prezidentovej manželky. Prvýkrát bude obsahovať aj presný počet zamestnancov, ktorí budú pre ňu pracovať, ako aj celkové náklady, ktoré zaplatia francúzski daňoví poplatníci.

Viac o téme: FrancúzskoBrigitte Macronová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu