Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ďalšie zemetrasenie v obľúbenom dovolenkovom raji Slovákov: Po Turecku zasiahlo aj Chorvátsko

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BODRUM/RIJEKA - Panika na pobreží Turecka a na neďalekých gréckych ostrovoch. Pobrežie zasiahlo silné zemetrasenie. Zatiaľ nie sú hlásené žiadne škody. Otrasy hlásia aj zo severnej oblasti Chorvátska.

Okolo 11.35 hodiny zasiahlo zemetrasenie oblasť okolo meste Rijeka. Podľa predbežných údajov, intenzita dosahovala silu 4,1 stupňa Richterovej stupnice, no neskôr údaj poupravili na 3,4. Epicentrum bolo v hĺbke dva kilometre 18 kilometrov od Rijeky. Svedkovia pre vecernji.hr povedli, že zemetrasenie bolo krátke a trvalo len niekoľko sekúnd. "Bolo to, ako keby explodovala bomba," opísal svedok a ďalší dodal: "Zemetrasenie bolo cítiť aj na ostrove Krk, kde práve sme. V pribehu 10-15 minút bolo cítiť dva otrasy, pričom prvý bol trochu silnejší ako druhý." 

 

K miernemu zemetraseniu s epicentrom v mori došlo aj na polostrove pri meste Drače, ohlásila seizmologická služba. Dosiahlo silu 3,3 stupňa Richterovej stupnice.

Saplunara, Mljet
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock)

Zemetrasenie v Turecku a na gréckych ostrovoch 

Podmorské zemetrasenie s magnitúdou 5,3 zasiahlo dnes Turecko. Jeho epicentrum sa nachádzalo vo vzdialenosti približne 14 kilometrov od pobrežia turistami vyhľadávaného mesta Bodrum. Zranenia ani materiálne škody hlásené neboli. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na americkú geologickú službu USGS. 

Podľa USGS sa hypocentrum zemetrasenia nachádzalo v hĺbke deväť kilometrov. Turecký úrady predtým uviedli, že zemetrasenie, ktoré pobrežie Turecka zasiahlo dnes o 11.00 hodine miestneho času (10.00 h SELČ), malo magnitúdu 4,9.

Dnešné zemetrasenie spôsobilo slabé otrasy aj v meste Izmir, ktoré je tretím najväčším tureckým mestom, a prišlo dva týždne potom, čo silné zemetrasenie zasiahlo neďaleký grécky ostrov Kos. To si vyžiadalo životy dvoch turistov a viac ako 500 zranených.

 


 

 

Viac o téme: Grécke ostrovyZemetrasenie Turecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu