Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Turisti pozor, toto zažiť nechcete: Španielskí aktivisti robia zle dovolenkujúcim

Ilustračná foto
Ilustračná foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Alvaro Barrientos)

MADRID - Turisti, ktorí dovolenkujú v Španielsku, čelia v posledných dňoch množiacim sa útokom aktivistov odmietajúcich masový cestovný ruch.

Terčom útokov sú obchody, kde je možné prenajať si bicykel, ale aj hotely, pred ktorými aktivisti vykrikujú či sprejujú na múry nápisy vyzývajúce na ochranu historických štvrtí pred "pliagou" cestovného ruchu a žiadajú turistov, aby sa vrátili domov. V Barcelone, ktorá je jedným z najnavštevovanejších miest Európy, turistov túlajúcich sa v uliciach dokonca tajne nakrúcajú kamerou a takto získaný videozáznam zverejňujú na internete.     

Okrem týchto radikálnych aktivistov pôsobí v Katalánsku, v okolí Valencie a na Baleárskych ostrovoch aj hnutie Arran, ktoré brojí proti kapitalizmu a za vytvorenie tzv. Veľkého Katalánska. Prívrženci tohto hnutia zasypávajú turistov v reštauráciách papierovými konfetami. Okrem toho zabránili niekoľkým jachtám, aby zakotvili v prístave mesta Palma de Mallorca. Zaútočili aj na turistický autobus v Barcelone, na ktorom poprepichovali pneumatiky. 

Španielske úrady, združenia hotelierov i španielske médiá tieto vandalské činy odsúdili. "Bez ohľadu na motívy a požiadavky radikálov, ohrozovať život tých, ktorí k nám zavítali, nemôže získať ani štipku legitimity," uviedla riaditeľka pre oblasť cestovného ruchu na Baleárach Pilar Carbonellová.

Španielsky premiér Mariano Rajoy odsúdil činy spáchané "extrémistami" a uviedol, že "odporujú zdravému rozumu". Barcelonská primátorka Ada Colauová ešte v nedeľu ubezpečila, že útoky na turistov sú predmetom vyšetrovania. Dodala, že osoby, ktoré ich spáchali, sa budú zodpovedať pred súdom.

Ako upozornili španielske médiá, tieto minikomandá aktivistov trpiacich "fóbiou z turistov" vyjadrujú nálady všeobecne rozšírené v južnej Európe, ktorá posledné dva roky zažíva mohutný prílev turistov. Mnohí z nich totiž dovtedy dávali prednosť dovolenkám v Tunisku, Egypte či Turecku, kde však teraz z bezpečnostných dôvodov dovolenkuje menej ľudí. 

Prílev turistov do juhoeurópskych štátov má však za následok nežiaduce zmeny v historických centrách starobylých miest i zvyšovanie životných nákladov ich obyvateľov, ktorí sú tak nútení sťahovať sa na perifériu. Mení sa tam aj skladba obchodov či ich sortiment a cieľová skupina. 

Niektoré mestá už pod tlakom "pôvodných obyvateľov" zvažujú opatrenia na obmedzenie počtu turistov. Taliansky Rím tak chce dosiahnuť zníženie počtu návštevníkov vo viacerých atraktívnych lokalitách, ako je napr. fontána di Trevi. Proti turistickému ruchu, ktorý sa úradom vymkol spod kontroly, demonštrovali v júli aj obyvatelia Benátok.  

Viac o téme: DovolenkaTuristiAktivisti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu