Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hrozivá minulosť odkrýva nové fakty: Identifikovali ďalšiu obeť útokov na Dvojičky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

NEW YORK - Úrad hlavného patológa New Yorku identifikoval telesné pozostatky muža, ktorý zahynul 11. septembra 2001 pri útoku na Svetové obchodné centrum (WTC) v New Yorku. Ako spresnila agentúra AP, ide o prvú identifikáciu obete útokov na USA od marca roku 2015. Totožnosť muža na žiadosť jeho rodiny nezverejnili.

Odborníci sa naďalej - pomocou analýzy a porovnávania DNA i ďalšími metódami - snažia skompletizovať a identifikovať pozostatky 2753 ľudí, ktorí prišli o život 11. septembra 2001, keď civilné lietadlá unesené islamistickými útočníkmi narazili do výškových budov WTC a spôsobili ich zrútenie. Doteraz boli identifikované pozostatky 1641 obetí. Oficiálne potvrdená tak nie je totožnosť asi 40 percent obetí, takže z pohľadu zákona sú stále považované za nezvestné. 

Psychológovia upozorňujú, že tento pretrvávajúci stav má negatívne dôsledky pre príbuzných a blízkych obetí, ktorí tak nemôžu prežiť a spracovať svoj smútok. Všetci zainteresovaní hovoria v tejto súvislosti o "nekončiacom sa utrpení".

V mesiacoch, ktoré nasledovali po útokoch v New Yorku, pátracie tímy na mieste zrútenia WTC na Manhattane našli 21.906 fragmentov telesných pozostatkov, pričom asi 9000 z nich nebolo vhodných na testy DNA. 

Členovia skupiny expertov, ktorí sa zaoberali identifikáciou, ešte v roku 2005 vysvetlili, že stav telesných pozostatkov bol rôzny - od takmer kompletných tiel cez úlomky obhorených kostí po popol a prach - spôsobila to skutočnosť, že na mieste činu ešte tri mesiace po útokoch pretrvávalo tlenie s teplotou presahujúcou 1000 stupňov Celzia.

Viac o téme: DvojičkyWTC
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu