Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Katolícky kostol sa zmenil na krvavé pole: Vtrhli tam ozbrojenci, zastrelili 11 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto

OZUBULU - Najmenej 11 ľudí zahynulo a ďalších 18 utrpelo zranenia po tom, ako neznámi ozbrojenci zaútočili na kostol na juhovýchode Nigérie. Viacerí zranení sú v kritickom stave. S odvolaním sa na miestne úrady o tom informovala agentúra Reuters.

K útoku došlo v nedeľu ráno v Kostole svätého Filipa v meste Ozubulu v nigérijskom štáte Anambra, uviedol veliteľ miestnej polície Garba Umar. Polícia sa domnieva, že ozbrojenci, ktorí do kostola vtrhli, chceli usmrtiť konkrétneho muža, toho však nenašli. Umar uviedol, že útok zrejme súvisí s miestnym obchodom s drogami. Dodal, že polícia doposiaľ v súvislosti s ním nikoho nezadržala.

Juhovýchodná časť Nigérie je prevažne kresťanská, pričom k útokom na kostoly tam dochádza len zriedkavo. Miestny guvernér Willie Obiano uviedol, že nedeľnému útoku predchádzal spor členov miestnej komunity, ktorí v minulosti žili mimo územia krajiny.

Nigériu dlhodobo ohrozuje islamistické militantné hnutie Boko Haram, ktoré podniká útoky aj v susednom Čade, Nigeri a Kamerune. Cieľom skupiny je vytvoriť vlastný štát, kde chce uplatňovať prísnu formu islamského práva šaría. Odhaduje sa, že od roku 2009 zomrelo v Nigérii pri útokoch týchto sunnitských fundamentalistov vyše 20.000 ľudí.

Viac o téme: NigériaOzubuluKatolícky kostol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu