Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Varovanie pre dovolenkujúcich pri Jadranskom mori: Už dnes udrie búrka so silou orkánu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dovolenkujúci na severe Jadranského mora majte sa na pozore. Meteorológovia varujú pred blížiacou sa víchricou, ktorá môže dosiahnuť až silu orkánu.

Meteorológovia v Taliansku, Slovinsku a Chorvátsku vydali výstrahu pred víchricou Tramontana. Čoskoro zasiahne severnú časť Jadranského mora neobvyklou silou, môže dosiahnuť až silu orkánu. Predpokladá sa, že na ostrovoch Krk a Pag dosiahne rýchlosť 130 až 150 kilometrov za hodinu.

Ako informuje severe-weather.eu, víchricu Tramontana bude sprevádzať búrka a krupobitie. Prísť by mala už dnes a v pondelok v servernej časti Jadranského mora. Zasiahne oblasti Emilia Romagna, Friuli a talianske Veneto. Rovnako aj južnú časť Slovinska a chorvátsky polostrov Istria. Predpokladá sa, že vietor dosiahne rýchlosť 100 až 135 kilometrov za hodinu.

Varovanie pre dovolenkujúcich pri
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: severe-weather.eu)

Úrady varujú turistov, ale aj miestnych pred ničivou skazou, ktorú môže víchrica napáchať. Môže lámať stromy a zdvíhať strechy domov. Komplikácie môže spôsobiť aj hasičom, ktorí hasia požiar v Chorvátsku. "Všetci návštevníci severného Jadranu si musia byť vedomí tejto udalosti, pretože vietor Tramontana bude mať značný potenciál škôd. Treba prijať opatrenia, aby sa zabránilo odfúknutiu predmetov, najmä na plážach a v táboroch," upozorňuje Severe Weather Europe. 

 

Viac o téme: BúrkaVíchricaJadran
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu