Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Českom zmieta škandál: Muž na videu nabáda dievčatko k niečomu otrasnému

Dievčatko bije palicou do vankúša Zobraziť galériu (4)
Dievčatko bije palicou do vankúša (Zdroj: Foto: YT/GEJMR)

PRAHA - Krajinu rozdelilo rasistické video. Muž na videu nabáda 10-ročné dievčatko, aby mlátilo bejzbalovou palicou do vankúša a predstavovalo si, že bije Róma alebo moslima.

Upozornenie. Obsah nie je vhodný pre osoby mladšie ako 18 rokov. 

Video sa objavilo na sociálnej sieti a začalo sa rýchlo šíriť. Na jeho autora už viacerí ľudia podali trestné oznámenia, zazneli však aj názory, že sa kauza príliš nafukuje.  

Nepochopiteľný obsah videa

"Ideš zbiť vanúš? A budeš si predstavovať, že je to Cigán alebo moslim?" pýta sa dievčaťa muž, pravdepodobne jeho otec. "Tak mu daj, poriadne! Iba mu zlom pár kostí, nezabi ho," nabáda muž dievča. "Čo to je?" ukáže neskôr na vanúš. "Cigán," odpovie dievča. "A čo sú Cigáni? Čo? Povedz to!" nalieha muž. "Sú to zm*di," odpovie dievča.

Českom zmieta škandál: Muž
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: YT/GEJMR)

Českom zmieta škandál: Muž
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: YT/GEJMR)

"K videu som sa dostal počas mojej investigatívnej práce. Toho človeka v priateľoch nemám a má dosť zabezpečený profil, ale mne sa to podarilo obísť a video som stiahol," povedal pre český spravodajský server iDnes.cz človek, ktorý na Facebooku vystupuje pod menom Olloph Samorost.

Prekvapivé stanovisko polície

Polícia síce video už vyšetruje, jej pražský hovorca Jan Daněk sa však snažil prípad zľahčovať. "To, že niekto umiestni video na sociálnej sieti, ešte neznamená, že sa niečoho dopustil. Ľudia nahrávajú rôzne videá alebo takzvané pranky a vo finále sa zistí, že to nebolo tak, ako sa zdalo na začiatku," povedal.

Českom zmieta škandál: Muž
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: YT/GEJMR)

Podľa advokátky Zuzany Císařovej dokonca hrozí postih osobe, ktorá video prebrala od pôvodného majiteľa a zverejnila na svojom profile. "Prišlo k neoprávnenému šíreniu záznamu, a teda k porušeniu práv podľa autorského zákona," vyhlásila.

Viac o téme: DievčatkoRasizmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu