Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nová štúdia ukazuje populáciu v roku 2046: Každý tretí Viedenčan moslim, má to však háčik

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Rakúski odborníci skúmajúci náboženstvo zverejnili novú štúdiu. Odhaľujú v nej populačné a náboženské trendy najbližších 30 rokov. Výsledky by niekoho mohli prekvapiť. Keď by sa zintenzívnila migrácia z Blízkeho východu a Afriky do Rakúska, vo Viedni by o tridsať rokov mohol byť každý tretí obyvateľ moslim.

O pár rokov môžu byť vo Viedni najväčšia náboženská skupina moslimovia. Tvrdí to štúdia Viedenského ústavu demografie na Rakúskej akadémie vied, ktorú cituje rakúsky portál krone.at. Za najväčší faktor považuje štúdia migráciu - tá totiž ovplyvní toto zloženie. Štúdia sa volá "Demografia a náboženstvo v Rakúsku".

Viac bude v budúcnosti u našich susedov aj neveriacich. Podiel rímskych katolíkov klesá, rastie počet tých, ktorí uvádzajú, že sa nezaraďujú k žiadnej viere. Od posledného sčítania, v roku 2001, podiel moslimov vzrástol zo štyroch na osem percent. Vo Viedni stúpol počet moslimov z ôsmich percent na štrnásť.

Na základe výskumov určili odborníci pre Rakúsko štyri možné scenáre vývoja na najbližších 30 rokov. V prvom sa počíta s migráciou Európanov do Rakúska. V tomto prípade by sa podiel ľudí v rímskokatolíckej cirkvi zmenšil v roku 2046 na 49 percent. Podiel moslimov by vzrástol na 14 percent.

Druhý scenár berie do úvahy súčasné migračné vlny z mimoeurópskych krajín. Takto by podiel moslimov do roku 2046 mohol narásť až do výšky 17 percent.

Tretí scenár (nízka migrácia) predpovedá nárast podielu ľudí bez viery. Stúpol by až na 28 percent. Rímskych katolíkov by bolo pod 50 percent, zatiaľ čo moslimov 12 percent.

Štvrtý a zároveň posledný scenár hovorí o veľkej migrácii z krajín Blízkeho východu. V Rakúsku by tak mohlo byť v roku 2046 až 21 percent moslimov. Vo Viedni až okolo 30 percent moslimov, to by teda znamenalo, že zhruba každý tretí Viedenčan by bol moslim. Tvorili by teda najväčšiu náboženskú skupinu.

Viac o téme: MoslimoviaViedeňRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu