Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nové sankcie USA voči Rusku mali byť až po konzultáciách so spojencami, tvrdí Juncker

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker (Zdroj: SITA/AP/Markus Schreiber)

BRUSEL - Nové americké sankcie voči Rusku mali byť prijaté až po konzultáciách so spojencami, uviedol dnes predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker.

Šéf exekutívy EÚ po tom, ako americký prezident Donald Trump podpísal prísnejšie sankcie voči Rusku, v podstate vyjadril svoju spokojnosť so zmierňovaním prístupu EÚ k Rusku. "Na summite G7 v Taormine v Taliansku a na summite G20 v Hamburgu som povedal, že ak ich (t.j. nové sankcie) Američania prijmú, budeme pripravení na adekvátnu reakciu v priebehu niekoľkých dní. Výsledkom je, že značná časť plánovaných sankcií proti Rusku bola zrušená. Kongres USA sa okrem iného zaviazal uplatňovať sankcie len po konzultácii so svojimi spojencami. A ja som presvedčený, že sme stále spojenci Spojených štátov," uviedol Juncker v správe pre médiá.

Predseda EK v tejto súvislosti zdôraznil, že záujmy Únie musia byť zohľadnené pri uplatňovaní akýchkoľvek sankcií. Ak nie, tak si Juncker vyhradzuje právo prijať primerané opatrenia. Spresnil, že ak nové americké sankcie osobitne znevýhodňujú spoločnosti v EÚ, ktoré obchodujú s Ruskom v energetickom sektore, Únia je pripravená podniknúť primerané kroky už v priebehu niekoľkých dní. "Sme pripravení. Musíme brániť naše hospodárske záujmy voči Spojeným štátom a urobíme to," odkázal Juncker v stredu počas nahrávania rozhovoru pre európske štúdio rozhlasovej stanice ARD v Bruseli. 

Komisia pripomenula, že EÚ zachováva svoje vlastné sankcie voči Rusku, avšak v záujme plného vykonávania dohôd z Minska sa musia krajiny G7 jednomyseľne a v úzkej spolupráci medzi spojencami dohodnúť na ďalších sankciách. Návrh zákona USA by mohol mať neúmyselný negatívny dopad na záujmy EÚ v oblasti bezpečnosti dodávok energie. Americké sankcie môžu ovplyvniť transport energetických nosičov, ako aj údržbu potrubných systémov v Rusku, ktoré zásobujú tranzitný systém na Ukrajine. Nové reštrikcie USA by tiež mohli ovplyvniť úsilie EÚ o pokrok pri diverzifikácii energetického sektora, najmä v Baltskom mori.

Viac o téme: SankcieRuskoUSAJean-Claude Juncker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu