Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Milióny nakazených vajec, ohrozené sú najmä deti: Týmto sa radšej vyhnite

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Jan Zemiar)

AMSTERDAM - Inšpektori odhalili milióny infikovaných vajec. Preto ich okamžite sťahujú z pultov predajní. Ide o produkty z Holandska a Belgicka. Našli v nich pesticíd, ktorý môže byť nebezpečný najmä pre deti. Ukážeme vám, ako sa im vyhnúť, ak by ste na infikované vajcia narazili.

Zo supermarketov v Holandsku, ako aj v nemeckých spolkových krajinách Dolné Sasko a Severné Porýnie-Vestfálsko sa sťahujú rádovo milióny vajec. Dôvodom je privysoký obsah pesticídu Fipronil. Podľa inšpektorov by konzumácia takýchto vajec mohla byť zdraviu škodlivá. Ide o produkty importované z Holandska, ako aj Belgicka, ktoré by nemeckí zákazníci mali vrátiť v predajniach, v ktorých si ich zakúpili.

Milióny nakazených vajec, ohrozené
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Týmto označeniam sa vyhnite

Vzhľadom na jednotné označovanie vajec v EÚ kódom z čísel a písmen informoval rezort, že šarže s infikovanými vajcami nesú označenia 1-NL 4128604 alebo 1-NL 4286001 s termínom trvanlivosti 14.08.2017 a 16.08.2017, respektíve 1-NL 4128604 alebo 1-NL 4286001 s termínmi od 9. do 21. júla.

V hore popísaných kódoch označuje skratka NL pôvod krajiny, odkiaľ vajcia pochádzajú. Kódy si buď opíšte, alebo sa holandským vajciam jednoducho vyhnite. Vajcia pôvodom zo Slovenska majú značku SK, z Česka CZ.

Milióny vajec sťahujú

V Holandsku sa v súvislosti s kauzou hovorí o stiahnutí rádovo miliónov vajec, v Nemecku sa odhalenie týka celkove 2,9 milióna vajec, z ktorých sa 875 tisíc kusov dostalo do obchodnej siete, informovalo krajinské ministerstvo pôdohospodárstva Severného Porýnia-Vestfálska.

Milióny nakazených vajec, ohrozené
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Youtube/Caters Clips)

Fipronil je vysoko jedovatý pre zver

Pesticíd Fipronil, ktorý vyvinuli v 80. rokoch minulého storočia vo Francúzsku, je vysoko jedovatý pre kliešte, blchy, ba aj včely. Od roku 2013 sa v Európskej únii obmedzilo jeho využívanie na pôdohospodárstvo.

Viete, ako správne manipulovať
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Bolesti hlavy a zvracanie

Hodnoty Fipronilu vo vajciach nepredstavujú ohrozenie pre dospelých, potenciálne však môžu znamenať zdravotné riziká pri konzumácii vajec deťmi. Pri vyšších dávkach môže však pesticíd spôsobiť aj u dospelých podráždenie pokožky a očí, nevoľnosť, vracanie či bolesti hlavy.

Viac o téme: VajciaPesticídyHolandsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu