Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Chorváti si povedali dosť a zakročili: Chrapúnstvo dovolenkárov končí, prídete o všetko

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

SPLIT - Chorvátske úrady rázne zakročili proti egoistickým a drzým ľuďom. Ak patríte medzi tých, ktorí si na pláži s obľubou obsadzujú miesto na ležanie, pozor! Tí, ktorí sa pre takéto konanie rozhodnú, môžu byť po príchode k svojmu pripravenému miestečku nemilo prekvapení. Okrem toho, že tam nájdu ležať cudzích dovolenkárov, sa pod ich vlastnými vecami akoby zem prepadla.

Úrady v obľúbenom dalmátskom letovisku Makarská sa rozhodli pre dôležitý krok. Chcú zabrániť bezohľadným ľuďom, ktorí si s obľubou obsadzujú počas noci miesto pri mori, aby takto konali aj v budúcnosti. Ako informovali chorvátske média, zamestnanci technických služieb sa vybrali na miestne pláže, kde pozbierali a odviezli niekoľko desiatok ležadiel a uterákov. Práve toto je spôsob, ako si ľudia obsadzujú lukratívne miesto na pláži.

S týmto problémom bojujú viaceré chorvátske mestá nachádzajúce sa na pobreží. Makarské úrady pritom vydali vyhlášku, ktorá toto konanie vyslovene zakazuje. Teraz pristúpili k ďalšiemu kroku a začali konať. "Zaviesť na plážach poriadok nezvládneme cez noc, ale je to jedna z našich priorít. Naša pláž je to najdôležitejšie, čo turistom môžeme ponúknuť," priznal existujúci problém zástupca starostu Makarskej, Dražen Nemčić.

Vo Francúzsku sa tiež
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Nemčić verí, že sa ľudia postupne naučia, čo je správne a čo nie. Úrady v kontrole pláži a v braní uterákov a ležadiel mieni pokračovať dovtedy, kým sa tento problém nevytratí. "Dúfam, že podobných prípadov bude stále menej a menej," doplnil.  

Na plážach najobľúbenejšieho letoviska nie je obsadzovanie miesta pri mori jediným problémom a zákazom. Po plážach sú rozmiestnené tabule, ktoré zakazujú aj iné aktivity. Patrí medzi ne napríklad, predaj rôznorodého tovaru, kempovanie alebo odhadzovanie cigaretových ohorkov mimo koša. Úrady sa jednoducho snažia zabezpečiť svojim návštevníkom pokojnú a bezstarostnú dovolenku. Uvedomujú si, že práve letná sezóna je pre nich veľmi dôležitá a ich prístup je preto absolútne pochopiteľný. 

Viac o téme: MorePlážChorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu