Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vyhorenú budovu Grenfell Tower prekryjú ochranným plášťom: Pomôže pri získaní dodatočných dôkazov

Grenfell Tower
Grenfell Tower (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Torzo vyhorenej výškovej obytnej budovy Grenfell Tower v západolondýnskej štvrti Kensington zakryjú ochranným plášťom. Opatrenie má pomôcť vyšetrovateľom pri získavaní dodatočného dôkazového materiálu a zároveň zabrániť rozširovaniu prachu a popola do okolitej oblasti.

Práce sa začnú do troch týždňov a vzhľadom na ich technickú náročnosť potrvajú približne do polovice jesene, informovala dnes spravodajská stanica BBC. Okolo stavby bude tiež postavené lešenie umožňujúce inštaláciu provizórneho výťahu vo vnútri torza veže, ktorým sa bude zvážať získaný materiál.

Operácia by mala trvať do novembra, pričom z 33 bytov by bolo ešte možné získať osobné veci bývalých nájomníkov. Vyšetrovanie okolností ničivého požiaru zo 14. júna, ktorý si vyžiadal 80 mŕtvych, by sa malo skončiť v januári. K demolácii torza Grenfell Tower by mohlo eventuálne dôjsť koncom roku 2018.

Britským vyšetrovateľom budú pomáhať experti, ktorí sa podieľali na pátraní po pozostatkoch a dôkazovom materiáli v ruinách Svetového obchodného centra v New Yorku po teroristických útokoch z roku 2001. Na akcii sa zúčastní 200 policajtov, ktorí budú musieť pretriediť 15 ton sutín, uviedla londýnska polícia.

Viac o téme: LondýnGrenfell Tower
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu