Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Odporcovia Daeš napredujú: Už kontrolujú takmer polovicu Rakky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

BEJRÚT - Odporcovia extrémistickej skupiny Daeš prevzali kontrolu nad takmer polovicou sýrskeho mesta Rakka, dosiaľ hlavnej bašty týchto džihádistov v Sýrii. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Ťaženie na mesto ležiace v severnej Sýrii spomalilo obrovské množstvo výbušnín nastražených bojovníkmi Daeš. Pre AP do uviedla Nisrín Abdulláhová z kurdskej vojenskej organizácie Ženské obranné jednotky (YPJ), ktorá je ženským krídlom kurdských Oddielov ľudovej sebaobrany (YPG).

Protiislamistická koalícia Sýrske demokratické sily (SDF), do ktorej patria aj YPJ, teraz podľa Abdulláhovej kontroluje 45 percent Rakky. Podľa informácií organizácie Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii kontrolujú SDF polovicu Rakky.

Kurdmi vedené SDF podporujú v boji proti Daeš Spojené štáty. Pred niekoľkými mesiacmi spustili ofenzívu zameranú na znovudobytie Rakky a podarilo sa im zo všetkých strán obkľúčiť tamojších militantov a preniknúť až dovnútra mohutne opevneného Starého mesta.

Viac o téme: SýriaRakkaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu