Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Trump pritvrdzuje: Zákaz pôsobenia transrodových ľudí v americkej armáde, kritické reakcie

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Carolyn Kaster)

WASHINGTON - Transrodové osoby nebudú mať povolené slúžiť v americkej armáde "v žiadnej funkcii". Americký prezident Donald Trump to vyhlásil dnes na Twitteri.

Ako v tejto súvislosti napísala agentúra DPA, toto rozhodnutie je protichodné voči politike, ktorú v roku 2016 oznámil Trumpov predchodca Barack Obama. "Po rozhovoroch s mojimi generálmi a armádnymi expertmi berte na vedomie, že vláda Spojených štátov nedovolí transrodovým osobám slúžiť v americkej armáde v žiadnej funkcii," odkázal Trump v sérii tvítov.

"Naša armáda sa musí zameriavať na rozhodujúce a zdrvujúce víťazstvá a nemôže sa zaťažovať ohromnými nákladmi na zdravotnú starostlivosť a narušeniami, ktoré by do armády priniesli transrodové osoby," vyhlásil šéf Bieleho domu.

Niekdajší minister obrany Ash Carter v júni 2016 oznámil, že transorodové osoby môžu slúžiť v armáde slobodne a otvorene a že nikto ich z tohto dôvodu viac nemôže separovať alebo z armády prepustiť.

Kritické reakcie na seba nenechali dlho čakať

Úrad amerického prezidenta, ktorý dnes ohlásil zákaz pôsobenia transrodových osôb v armáde Spojených štátov, zatiaľ nevysvetlil, aký bude osud súčasných vojakov s takouto identitou. Hovorkyňa Sarah Huckabeeová-Sandersová uviedla, že Biely dom bude spolupracovať s ministerstvom obrany na plnení plánov prezidenta Donalda Trumpa, pričom nespomenula žiadny časový rámec.

Sandersová označila ohlásený krok za "vojenské rozhodnutie" a dodala, že minister obrany bol o ňom upovedomený ešte v utorok. Trump sa podľa nej obáva, že súčasný prístup armády "narúša jej pripravenosť a súdržnosť".

Krátko po oznámení sa objavili prvé kritické reakcie, zatiaľ čo hovorca ministerstva obrany Jeff Davis odmietol odpovedať na súvisiace otázky a odkázal na Biely dom. Bývalý minister obrany Ash Carter, ktorý vlani zrušil zákaz pôsobenia otvorene transrodových osôb v ozbrojených silách, sa vyjadril, že pri nábore vojakov sú dôležité ich schopnosti. "Výber vojakov na základe niečoho iného, ako sú vojenské schopnosti, je sociálnou politikou a v našej armáde nemá miesto," uviedol vo svojom vyhlásení.

Líderka opozičných demokratov v Snemovni reprezentantov Nancy Pelosiová skritizovala Trumpovo rozhodnutie ako "podlé a nenávistné" a podotkla, že prišlo presne v deň, keď v roku 1948 prezident Harry Truman podpísal výkonné nariadenie o zrušení rasovej segregácie v armáde. Senátorka Tammy Duckworthová, veteránka z vojny v Iraku s dvoma amputovanými končatinami, zase pripomenula, že keď zostrelili jej vrtuľník, nestarala sa o to, či "sú americkí vojaci riskujúci svoje životy, aby ju zachránili, homosexuáli, heterosexuáli, transrodoví alebo čokoľvek iné".

Americká organizácia Human Rights Campaign, ktorá presadzuje práva transrodových ľudí, označila dnešné oznámenie za "totálny útok" voči takýto jednotlivcom. Hovorca Stephen Peters sa pre agentúru AP vyjadril, že rozhodnutie prezidenta je nebezpečné, pretože "pripína terče na chrbty tisícok vojakov".

Viac o téme: Donald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu