Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Cirkevný škandál storočia: Kardinál Pell sa postavil pred súd, sexuálnych obvinení je veľa

George Pell Zobraziť galériu (3)
George Pell (Zdroj: SITA/AP Photo/Kristen Gelineau)

MELBOURNE - Kardinál George Pell, najvyššie postavený predstaviteľ Vatikánu obvinený z trestných činov sexuálneho zneužívania, sa dnes prvýkrát postavil pred súd v Melbourne vo svojej rodnej Austrálii a odmietol vinu. Dnešné pojednávanie bolo začiatkom historického procesu, ktorý bude podľa očakávania zdĺhavý.

Tento škandál ohromil Vatikán a takisto hrozí, že poškvrní imidž pápeža Františka ako bojovníka proti sexuálne násilným duchovným. Podľa tlačovej agentúry AP je Pell obvinený so sexuálneho zneužívania mnohých ľudí, čoho sa údajne dopustil pred rokmi vo svojom rodnom austrálskom štáte Viktória.

Pellov právnik Robert Richter dnes vyhlásil v zaplnenej súdnej sieni: "Kardinál Pell sa necíti vinný zo žiadneho z početných obvinení a bude obhajovať svoju nevinu." Samotný Pell už skôr uviedol, že sa teší na dnešný deň na súde, kde bude bojovať proti "falošným" obvineniam.

George Pell
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Kristen Gelineau)

Krátke pojednávanie na súde v Melbourne trvalo iba okolo päť minút. Sudca Duncan Reynolds stanovil nasledujúce pojednávanie v prípade na 6. októbra. Keď Pell (76) so svojím tímom právnikov a pod ochranou polície vchádzal do budovy súdu a neskôr z nej odchádzal, obkľúčili ho médiá, ale s novinármi neprehovoril.

Kardinál dostal vo Vatikáne voľno, aby mohol byť prítomný na procese. Pell je najvyšším predstaviteľom katolíckej cirkvi obvineným zo sexuálneho zneužívania. Pred súdom naňho čakalo niekoľko jeho podporovateľov a približne desať protestujúcich, ktorí v rukách držali pútače s nápismi. Na jednom bol text: "Nikde sa neskryješ."

George Pell
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia, File)

Austrálčan bol jedným z najvplyvnejších spolupracovníkov pápeža Františka. Od roku 2014 pôsobil ako jeho minister financií a bol Františkom poverený urobiť finančnú reformu vo Vatikáne. Pápež sa zatiaľ k Pellovej kauze nevyjadruje - povedal len, že nechá pracovať austrálsku justíciu a bude čakať na výsledok. Plné znenie obvinení proti Pellovi má byť ešte len zverejnené. Austrálska polícia však minulý mesiac obvinila Pella z "historických" sexuálnych trestných činov a uviedla, že žalobcov je veľa.

Viac o téme: ZnásilnenieKardinálPedofilSexuálne zneužívanieGeorge Pell
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu