Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Varovanie, z ktorého mrazí: Izrael je na pokraji náboženskej vojny s celým moslimským svetom

Tzipi Livni
Tzipi Livni (Zdroj: SITA/AP)

JERUZALEM - Bývalá šéfka izraelskej diplomacie a jedna z hlavných predstaviteliek súčasnej izraelskej opozície Cipi Livni v pondelok varovala, že Izrael je na pokraji náboženského konfliktu s celým moslimským svetom. Môže za to podľa nej vyhrotená situácia okolo bezpečnostných opatrení na Chrámovej hore v Jeruzaleme.

"Sme len krôčik od toho, aby sa náš konflikt s Palestínčanmi a spolupráca s Jordánskom a ďalšími sunnitskými krajinami zvrtla na pan-moslimskú záležitosť namierenú proti izraelskému štátu," varovala v pondelok Livni v rozhovore pre izraelské Armádne rádio.

"Taktické hry" okolo bezpečnostných opatrení na Chrámovej hore sa podľa nej "zmenili na niečo ďaleko horšie a Izrael to musí zastaviť", mieni predsedníčka strany Ha-Tnu´a (v preklade Hnutie)), ktorá je v trojbloku so Stranou práce a Zeleným hnutím najsilnejším opozičným subjektom v Izraeli.

Izrael zaviedol pri vstupe na Chrámovú horu, ktorá je najposvätnejším miestom judaizmu a tretím najposvätnejším miestom v islame, detektory kovov. Reagoval tak na nedávny útok arabského ozbrojenca, ktorý na Chrámovej hore zastrelil dvoch izraelských policajtov.

Podľa muftího Muhammada Husajna, najvyššie postaveného moslimského duchovného v Jeruzaleme, je však hlavným účelom zavedenia detektorov snaha ponížiť Palestínčanov, ktorých preto vyzval, aby na Chrámovú horu nechodili, modlili sa v jej okolí a tým proti rozhodnutiu protestovali.

Protesty po piatkových modlitbách v okolí Chrámovej hory sa zvrtli do násilností, pri ktorých izraelské bezpečnostné sily zastrelili troch Palestínčanov. Krátko nato v odvete za izraelský zásah proti demonštrantom zaútočil palestínsky militant na židovských osadníkov na palestínskom Západnom brehu Jordánu. Vnikol cez okno do rodinného domu v osade Halamiš a zabil troch jeho obyvateľov.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu označil palestínskeho útočníka za "zviera", palestínske teroristické hnutie Hamas ho naopak označilo za hrdinu. Šéf Hamasu Ismaíl Haníja v nedeľu zatelefonoval otcovi útočníka a povedal mu, že čin jeho syna "povzbudil národ k hrdosti".

Aj umiernený palestínsky prezident Mahmúd Abbás po piatkových udalostiach v Jeruzaleme vyhlásil, že Palestínčania prerušujú s Izraelom kontakty "na všetkých úrovniach".

Izrael trvá na tom, že detektory napriek protestom a násilnostiam, ktoré spôsobujú, zostanú na svojom mieste. Jeruzalemský muftí Husajn naopak trvá na tom, že protesty budú pokračovať, až kým detektory nezmiznú. "Neustúpime," vyhlásil v piatok a Palestínčanom odkázal, že sa majú pripraviť na "dlhú skúšku vôle".

Viac o téme: MoslimJeruzalemIzraelCipi Livni
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu