Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nová štúdia odhalila novodobého zabijaka: V ohrození sú všetci, muži aj ženy, bez rozdielu veku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Kvalitné vzťahy nás môžu zachrániť a predĺžiť nám život. Psychológovia a lekári sa zhodli, a radia obklopiť sa priateľmi a blízkymi ľuďmi. Osamelosť a absencia sociálnych kontaktov podľa všetkého podporuje vznik chorôb, skracuje náš život, zvyšuje pravdepodobnosť depresií a rozvoj duševných porúch. V ohrození sú všetci, vrátane mladých ľudí.

Osamelosť sa stala tichými zabijakom. Paradoxom je, že užiť si večer s priateľmi pri pohári piva alebo vína a dopriať si nezdravé jedlo môže byť zdraviu prospešnejšie, ako si užiť zdravú večeru osamote doma. Roky výskumov preukázali, že sociálna a emočná osamelosť môže byť pre zdravie nebezpečnejšia ako obezita.

Nebuďte osamelí, škodíte tak
Zobraziť galériu (5)

Osamelosť rastie a nie je obmedzená vekovou kategóriou. Jednočlenných domácnosti je stále viac. Dôvodom je životný štýl a neustále sa ponáhľanie. Ľudia nemajú čas na stretávanie sa s priateľmi a rodinou. Honba za peniazmi a úspechom sú silnejšie a svojich blízkych preto odsúvame na druhú koľaj. Spoločné obedy a večere v kruhu najbližších sa z domácnosti postupne vytratili a sociálna izolácia a osamelosť začala stúpať.

Stretnutia s rodinou a priateľmi sú teda obmedzené. Aj napriek tomu sa však väčšina z nás v prípade núdze spolieha na blízkych.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Zvyšujúci sa priemerný vek dožitia je taktiež veľkým problémom osamelosti. Osoby, ktorým zomrie životný partner, či blízky priatelia a ich zlý zdravotný stav nedovoľuje socializáciu, trpia osamelosťou. "Veľký vplyv má aj anonymita veľkých bytových komplexov, premeny českých obcí, kde sa kedysi všetci poznali a navštevovali. Svoju rolu hrá u starších ľudí aj strach chodiť po zotmení von, či problém dostať sa do dopravných prostriedkov," vyjadrila sa pre český portál Novinky.cz socioterapeutka Zdena Prokopová.

Partnerstvo alebo samota

Na kvalitu ľudského života pôsobí aj to, či žijeme v páre alebo ako samostatné jednotky. Starší ľudia sa v porovnaní s ľuďmi v strednom veku cítia v manželstve šťastnejšie. Problémy v spolužití totiž nepovažujú za tak vážne ako osamelosť, či smrť celoživotného partnera. "Ľudia, ktorí boli najspokojnejší vo veku päťdesiat rokov so svojimi vzťahmi, boli v osemdesiatke najzdravší," vyplýva zo štúdie z Harvardu, ktorá od roku 1938 pozoruje životy stoviek Američanov.

Nová štúdia odhalila novodobého
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: Thinkstock)

Samota = alkoholizmus

Pre šťastný a zdravý život sú samozrejme potrebné aj iné atribúty. Hladina cholesterolu, výška bankomatového konta, zdedené gény ale aj inteligenčný kvocient. Nikdy však netreba zanedbať budovanie kvalitných vzťahov. Samota je totiž tichým a nebezpečným zabijakom. "Samota zabíja. Je mocná ako alkoholizmus alebo fajčenie," skonštatoval vedúci harvardského výskumného tímu, psychiater Robert Waldinger. Podotkol a pripomenul jednu veľmi dôležitú vec. Nezáleží na počte priateľov ale na samotnej kvalite našich vzťahov. 

Viac o téme: PriateľstvoOsamelosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu