Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

USA predstavili novú pýchu svojho námorníctva: Gigantická loď na FOTO má rozsievať strach

Lietadlová loď USS Gerald R. Ford Zobraziť galériu (3)
Lietadlová loď USS Gerald R. Ford (Zdroj: SITA/AP)

NORFOLK - Americký prezident Donald Trump sa dnes zúčastnil na slávnostnom obrade uvedenia do služby najnovšej a najmodernejšej lietadlovej lode americkej vojenskej flotily. Lietadlová loď USS Gerald R. Ford - pomenovaná po 38. prezidentovi USA - je súčasne aj najdrahšou vojnovou loďou vyrobenou pre americké námorníctvo.

Jej stavba stála 12,9 miliardy dolárov. Na svoju prvú vojenskú misiu by mala vyplávať v roku 2021. Trump dnes na slávnostnom obrade na námornej základni Norfolk v americkom štáte Virgínia označil loď USS Gerald R. Ford za "stotisíctonový odkaz svetu". 

USA predstavili novú pýchu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Vysvetlil, že pre priateľov Spojených štátov bude "jej objavenie sa na obzore" zárukou bezpečia, zatiaľ čo "naši nepriatelia sa budú triasť od strachu", lebo "každý bude vedieť, že ide Amerika, a to Amerika silnejšia."

USA predstavili novú pýchu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Vo svojom prejave Trump vyzval skoncovať so škrtmi v rozpočte na obranu, ktoré robila administratíva jeho predchodcu Baracka Obamu. Podľa Trumpa totiž takýto prístup viedol k nedostatku investícii a zhoršeniu bojaschopnosti armády USA.

Viac o téme: NámorníctvoUSAUSS Gerald R. Ford
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu