Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Zemetrasenie na ostrove Kos: Slovenka opísala prežitú hrôzu, ledva sme stihli vybehnúť von!

Zemetrasenie na ostrove Kos Zobraziť galériu (6)
Zemetrasenie na ostrove Kos (Zdroj: SITA/AP)

ATÉNY - Po piatkovom zemetrasení, ktoré si na gréckom ostrove Kos vyžiadalo dva ľudské životy a asi 120 zranených, sa situácia vracia do normálu. Agentúra DPA dnes s odvolaním sa na grécku pobrežnú stráž informovala, že do malého prístavu Kéfalos na západnej strane ostrova prišiel z pevniny prvej trajekt. Zemetrasenie v Grécku zažilo aj množstvo Slovákov, ktorí tam dovolenkujú či pracujú.

Stovky miestnych ľudí aj turistov prespali z piatka na dnešok v parkoch, olivových hájoch alebo v autách. Podľa gréckych úradov je poničených menej budov, než by sa u zemetrasenie o sile 6,6 stupňa očakávalo. Škody sú na asi deviatich desiatkach budov. Kvôli ľahkých škodám zostane na niekoľko dní uzavreté miestne archeologické múzeum. Najviac zasiahnuté bolo historické centrum mesta Kos. Tam v piatok prišiel o život jeden občan Turecka a jeden Švédska. Otrasy tu silne zničili jeden kostol, dve mešity a niekoľko barov.

Zemetrasenie na ostrove Kos
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Zemetrasenie na vlastnej koži zažili aj Slováci

Na Kose sa momentálne nachádza aj Paja, ktorá pôsobí ako delegátka. Najhoršie otrasy sa podľa nej vyskytli okolo pol tretej v piatok ráno. "Ledva sme stihli zareagovať a vybehnúť von. Potom nasledovali ďalšie otrasy. Všetci sme spali na uliciach, v autách, jednoducho čo najďalej od budov," opísala nepríjemné chvíle. 

Gréckom otriaslo zemetrasenie, dvaja mŕtvi: Hrôzy Slovenky na Rodose

Ako delegátka musela už od tretej rána obehávať hotely a zisťovať, či sú hostia v poriadku. Situáciu údajne komplikovali aj výpadky elektriny, ku ktorým došlo na viacerých poškodených miestach. Najväčšie škody zaznamenali v hlavnom meste Kos, ale otrasy bolo cítiť na celom ostrove. Rozpadli sa krásne historické budovy, cesty, prístav nefunkčný. Letisko, našťastie, ostalo v prevádzke. Ľudia sa však ešte do hotelov vrátiť nemôžu. "Túto noc sme ešte spali vonku na ležadlách prikrytí dekami. Všetci čakáme, či príde aj druhá vlna zemetrasení," uzatvára Paja. 

Vaše tipy

Aj seizmológovia upozornili, že v najbližších týždňoch a mesiacoch možno očakávať slabšie následné otrasy.

Zemetrasenie na ostrove Kos
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Obyvateľov stredotalianskych regiónov Umbria a Abruzzo dnes skoro ráno prebudilo a vyľakalo zemetrasenie o sile 4,2 stupňa. Škody hlásené nie sú. Centrum otrasov sa nachádzalo neďaleko mestečka Amatrice, ktoré zničilo zemetrasenie vlani v auguste. Asi 300 ľudí vtedy prišlo o život.

Viac o téme: Zemetrasenie GréckoKos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu