Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hodina pravdy vo Washingtone: Ruská právnička je pripravená vypovedaťo stretnutí s Trumpom

Donald Trump Jr.
Donald Trump Jr. (Zdroj: AP Photo/Carolyn Kaster, File)

WASHINGTON - Ruská právnička Nataľja Veseľnická, ktorá sa pred vlaňajšími prezidentskými voľbami v USA stretla s viacerými blízkymi spolupracovníkmi amerického prezidenta Donalda Trumpa, je pripravená vypovedať pred americkým Kongresom.

"Ak si Senát želá počuť skutočný príbeh, tak rada prehovorím a podelím sa o všetko, čo som chcela povedať pánu Trumpovi," povedala dnes Veseľnická ruskej televízii RT. 

Táto ruská právnička sa v uplynulých dňoch ocitla v centre pozornosti médií pre svoje vlaňajšie stretnutie s viacerými blízkymi spolupracovníkmi Trumpa, ktorého cieľom údajne bolo poskytnúť im kompromitujúce informácie o vtedajšej Trumpovej prezidentskej súperke kandidujúcej za Demokratickú stranu Hillary Clintonovej.

Na stretnutí bol prítomný syn súčasného amerického prezidenta Donald Trump mladší aj Jared Kushner, ktorý je jedným z hlavných prezidentových poradcov a zároveň aj jeho zaťom. Podľa najnovších zistení bol na schôdzke aj rusko-americký lobista a bývalý dôstojník sovietskej kontrarozviedky Rinat Achmetšin či neskorší šéf Trumpovej kampane Paul Manafort.

Veseľnická už roky bojuje proti americkému tzv. Magnitského zákonu, ktorý USA prijali v roku 2012. Tento zákon uvaľuje sankcie voči osobám údajne sa podieľajúcim na smrti a väznení ruského protikorupčného právnika Sergeja Magnitského, ktorý v roku 2009 zomrel vo vyšetrovacej väzbe. 

Z aktuálneho škandálu okolo stretnutia s Trumpom ruská právnička obviňuje práve riaditeľa Hermitage Capital Williama Browdera, ktorý sa v uplynulých rokov stal jedným z hlavných zástancov Magnitského zákona. Tvrdí totiž, že Browder sa týmto spôsobom snaží zdiskreditovať jej konanie proti tomuto sankčnému zákonu. 

Magnitskij bol právnikom a účtovníkom finančníckej firmy Hermitage Capital. Predstaviteľov ruského ministerstva vnútra obviňoval, že oklamali ruský štát o viac ako 200 miliónov dolárov. Následne Magnitského zatkli a vo veku 37 rokov vo väzení zomrel. Jeho rodina tvrdila, že s ním vo väzení zle zaobchádzali. Prípad sa stal symbolom korupcie v Rusku a silne poškodil americko-ruské vzťahy. 

Demokrati požiadali o preskúmanie previerky I. Trumpovej

Skupina demokratických kongresmanov požiadala v stredu listom americký Federálny úrady pre vyšetrovanie (FBI), aby preskúmal bezpečnostnú previerku Ivanky Trumpovej, dcéry amerického prezidenta. Informovala o tom agentúra DPA.

Kongresmani touto výzvou reagovali na odhalenia, že Trumpovej brat aj manžel sa vlani pred americkými prezidentskými voľbami stretli s ruskou právničkou Nataľjou Veseľnickou, pričom cieľom tejto schôdzky bolo získať kompromitujúce informácie o vtedajšej Trumpovej protikandidátke za Demokratickú stranu Hillary Clintonovej.

Dovedna 22 demokratických kongresmanov, ktorí sa pod list adresovaný FBI podpísali, sa totiž obáva, že Ivanka Trumpová by mohla byť zapojená do "podobného podvodu" ako jej brat Donald Trump mladší a jej manžel Jared Kushner, ktorý je zároveň jedným z hlavných prezidentových poradcov. 

Bezpečnostná previerka je proces, pri ktorom majú úrady prístup k citlivým informáciám zahŕňajúcim aj dôkladnú kontrolu zahraničných kontaktov rodinných príslušníkov preverovanej osoby.

Viac o téme: Donald TrumpFBIIvanka TrumpováNataľja Veseľnická
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu