Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hrozná situácia v Chorvátsku: Požiare naďalej sužujú krajinu, šíri sa neznesiteľný zápach

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: FB/Meteorologická stanica v Stupave)

SPLIT - Chorvátske pobrežie Jadranského mora naďalej na viacerých miestach ohrozujú lesné požiare a napriek utorňajšiemu vyhláseniu chorvátskeho premiéra Andreja Plenkoviča, podľa ktorého mala byť už situácia v utorok večer pod kontrolou, zažili ďalšiu kritickú noc najmä obyvatelia Splitu. Veľké časti mesta totiž zahalil dym z požiarov prímestských skládok. Ako informuje český internetový server iDNES.cz, po meste a okolí sa tak šíril neznesiteľný zápach.

Podľa chorvátskych médií hasiči odporúčajú obyvateľom Splitu neotvárať okná a ak musia vychádzať von, zakrývať si oči a ústa. Hovorca záchranárov Mate Herceg síce v stredu ráno informoval, že kvalita ovzdušia v Splite sa už zlepšila a občanom nehrozí žiadne nebezpečenstvo, zo spálenísk v okolí Splitu podľa chorvátskych médií ešte stále stúpa hustý dym. Už v utorok muselo byť po otrave hustým dymom hospitalizovaných niekoľko ľudí.

Podľa chorvátskych úradov zhorelo pri lesných požiaroch na viacerých miestach pobrežia Jadranu niekoľko domov, ktoré boli našťastie v tom čase opustené, ako aj stovky hektárov borovicových lesov, nízkych krovinatých porastov a olivových hájov.

Lesné požiare zachvátili aj čiernohorský polostrov Luštica a vyše sto ľudí museli evakuovať z okolia pobrežného mesta Tivat. Čiernohorská štátna televízia už v utorok informovala, že vláda požiadala NATO o vyslanie dvoch hasičských lietadiel. Podľa aktuálnych informácií agentúry Assciated Press očakáva Čierna Hora pomoc zo Švajčiarska a Bulharska a na mieste už je aj lietadlo z Ukrajiny.

Viac o téme: PožiarChorvátskoSplit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu