Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Ničivé požiare pustošia Chorvátsko: Panika v prímorskej metropole, plamene sa blížia!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

SPLIT - Ničivé lesné požiare, ktoré postihli Dalmáciu, ohrozujú aj osídlené oblasti, povedal dnes chorvátsky premiér Andrej Plenkovič. Zdôraznil, že všetci zainteresovaní sa snažia zabrániť vzniku väčších škôd.

Požiar si vyžiadal už jednu ľudskú obeť - istý starší muž zomrel na následky infarktu, informovala chorvátska televízia HRT. V oblasti splitsko-dalmáckej župy zaznamenali 12 aktívnych požiarov, ktoré sa pokúša uhasiť 400 ľudí, viac než 100 hasičských vozidiel a požiarne lietadlá, informoval veliteľ župného hasičského zboru Dražen Glavina. Prácu hasičov sťažuje silný vietor.   

Horí aj v okolí podzemnej raketovej vojenskej základne Žrnovnica, ktorú preventívne polievajú vodou. Rakety sú umiestnené v hĺbke 70 metrov pod zemou. Chorvátsky minister obrany Damir Krističevič ubezpečil, že tamojšia situácia je pod kontrolou.

V podvečerných hodinách sa požiar rozšíril k mestu Split a pre veľké množstvo dymu je uzavretá cesta Solin-Klis. Obyvatelia ohrozených miest v autách utekajú zo svojich domov, čo vyvoláva dopravné zápchy pred Splitom.

Podľa chorvátskeho spravodajského portálu Index.hr v meste Srinjine zhorela materská škola a niektoré mestá, ktoré zasiahol požiar, zostali bez dodávok vody a elektriny. Plamene zachvátili množstvo lesných i trávnatých porastov. 

Viac o téme: PožiareChorvátskoSplitDalmácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu