Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Výskumníci zo Švédska prišli s prekvapujúcim záverom: Zem zachráni jediné riešenie!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

LUND - Správa z roku 2013 hlása, že na to, aby sa globálne teploty zvýšili do konca storočia "iba" o dva stupne Celzia, musí sa uhlíková stopa jedinca znížiť na 2,1 tony CO2 za rok. Odborníci zo švédskej univerzity v Lunde preskúmali teraz množstvo štúdií a iných zdrojov a prišli k záveru, že zvyčajne propagované možnosti toho, ako môže obyčajný človek prispieť k zníženiu emisií, nie sú dostatočne účinné. Podľa nich by sme sa mali zamerať na štyri najdôležitejšie veci, pričom prvá z nich vás určite prekvapí.

Vedci varujú: Svet čaká obrovská vlna migrácie! Milióny ľudí utečú z horúceho pekla, aj do Európy

Vo výskume zverejnenom v časopise Environmental Research Letters sú uvedené najefektívnejšie činnosti, ktoré môžeme podniknúť na zníženie emisií oxidu uhličitého, ktoré sú primárnym faktorom globálneho otepľovania.

"Zistili sme, že existujú štyri kroky, ktoré by mohli viesť k podstatnému zníženiu uhlíkovej stopy jednotlivca: konzumácia rastlinnej stravy, vyhýbanie sa leteckej doprave, život bez auta a menšie rodiny," povedal podľa portálu thelocal.se vedúci tímu Seth Wynes.

Výskumníci zo Švédska prišli
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Podľa neho konzumácia výhradne rastlinnej stravy ušetrí 0,8 ton CO2 ročne, vzdanie sa jednej cesty lietadlom cez oceán 1,6 tony CO2 ročne, život bez auta 2,4 tony CO2 ročne a víťazom sa stala menšia rodina, pričom na jedno dieťa pripadá až 58,6 tony CO2 ročne.

"Americká rodina, ktorá sa rozhodne mať menej detí, by umožnila rovnakú úroveň zníženia emisií ako 684 tínedžerov, ktorí sa rozhodli pre komplexnú recykláciu po zvyšok svojho života," vysvetlil Wynes.

Výskumníci zo Švédska prišli
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Tieto štyri kroky boli identifikované na základe analýzy 39 recenzovaných dokumentov, kalkulácií uhlíka a vládnych správ, v ktorých sa uvádza, ako môže individuálna voľba životného štýlu znížiť emisie skleníkových plynov.

V kanadských učebniciach a správach vlád zo Spojených štátoch, Austrálie, Európy aj Kanady našli výskumníci zmeny s oveľa menším potenciálom na zníženie emisií. Napríklad medzi bežne podporované vládne stratégie patrí prechod k úsporným žiarovkám a komplexná recyklácia. Podľa vedcov sú však tieto kroky osem a štyrikrát menej účinné ako rastlinná strava.

Výskumníci zo Švédska prišli
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Wynes tvrdí, že existuje množstvo faktorov, ktoré ovplyvňujú klimatický dopad osobných rozhodnutí, ale porovnaním rôznych štúdií sa im podarilo poukázať na tie, ktoré majú najväčší možný vplyv.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu