Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dav čakal na hlasovanie v referende, spustila sa streľba: Zaútočila polovojenská provládna skupina

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

CARACAS - Pri streľbe do davu ľudí čakajúcich na hlasovanie v opozičnom referende zahynula 61-ročná zdravotná sestra a ďalší štyria ľudia utrpeli zranenia. Na ľudí v západnom Caracase podľa zástupcov tamojšej opozície okolo 15:00 miestneho času zaútočila polovojenská provládna skupina.

Stovky tisíc Venezuelčanov v krajine i komunitách po celom svete v nedeľu hlasovali v neoficiálnom referende, ktorého cieľom bolo symbolicky odmietnuť snahu prezidenta Nicolása Madura zmeniť ústavu. Tlak na vládu mala podľa opozície vytvoriť vysoká účasť. Tá podľa prvých správ dosiahla viac ako 7,1 milióna ľudí.

Vláda na 30. júla vyhlásila oficiálne voľby do nového ústavodarného zhromaždenia, ktoré bude mať za úlohu prepracovať venezuelskú ústavu z roku 1999. To však môže podľa kritikov viesť k diktatúre.

Vo Venezuele sa koná neoficiálne referendum o odstúpení prezidenta Madura

Venezuelčania dnes v neoficiálnom referende organizovanom opozíciou hlasujú za odchod prezidenta Nicolása Madura z funkcie hlavy štátu a ukončenie takmer dvadsaťročnej socialistickej vlády v krajine. Volebná účasť je podľa agentúry Reuters vysoká. Zámerom symbolického plebiscitu, v ktorom sú občania pýtaní na názor ohľadom Madurovho plánu na sporný nový kongres, je podkopať prezidentovu pozíciu na pozadí pretrvávajúcej hospodárskej krízy a niekoľkomesačných protivládnych demonštrácií, ktoré si vyžiadali už zhruba 100 mŕtvych.

Nicolas Maduro
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Hlasujúci majú k dispozícii 2000 provizórnych volebných miestností po celej krajine. Akcia je všeobecne vnímaná ako občiansky vzdor voči nedostatku potravín a bezuzdnej inflácii, pričom vylúčený nie je ani následný celoštátny štrajk alebo iné eskalované akcie zamerané voči Madurovi. Na referende sa zúčastňujú aj Venezuelčania žijúci mimo svojej vlasti. Občania v referende odpovedajú tiež na otázku, či si prajú predčasné voľby pred vypršaním Madurovho mandátu v roku 2018, ako aj na otázku, či by mali súčasnú ústavu chrániť ozbrojené sily, dopĺňa spravodajská stanica BBC.

Kritici tvrdia, že plány venezuelskej vlády na zostavenie nového kongresu by mohli viesť k zmene ústavy a nastoleniu diktatúry. Obávajú sa tiež, že by tak mohlo dôjsť k ďalšiemu oslabeniu Národného zhromaždenia - zákonodarného telesa, ktoré majú v súčasnosti pod kontrolou opoziční politici.

Maduro označil dnešné referendum za "bezvýznamné" a vyzval obyvateľov, aby podporili nový kongres v oficiálnom hlasovaní, ktoré je naplánované na 30. júla. Podľa neho ide o jediný spôsob, ako vytrhnúť Venezuelu z krízy, pričom nová ústava "zneutralizuje" opozíciu a porazí "pučistov".

Viac o téme: ReferendumCaracasNicolás Maduro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu