Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Odhalili vozový park teroristov Daeš: VIDEO Samovražedné autá, aké ste ešte nevideli

(Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Toto sa len tak nevidí. Iracké ozbrojené sily na počesť svojho víťazstva nad teroristami odhalili autá, ktoré si islamisti prerábali. Tie mali slúžiť na samovražedné útoky. Zaujímavé je fakt, že medzi nimi dominujú značky z Ázie.

Iracké ozbrojené zložky po dobytí bašty Islamského štátu zverejnili zábery prerobených samovražedných vozidiel. Väčšina áut sú typu SUV. Na sebe majú prirobené oceľové štíty, aby ich vodiča netrafili guľky. Zábery "vozového parku" sa rozhodli kompetentní zverejniť.

Vo vnútri vozidiel boli tiež poprehadzované sedačky. Všetko malo slúžiť tomu, aby vodič dopravil auto do cieľa a odpálil sa. Najčastejšie teroristi používali autá Toyota Land Cruiser a Toyota Hilux. Ale aj kórejské značky Kia a Hyundai.

Autority tiež zisťujú, ako sa mohli islamisti dostať práve k týmto ázijským značkám.

Vojenskou prehliadkou v uliciach Bagdadu oslávili včera iracké bezpečnostné sily porážku teroristickej organizácie Islamský štát (IS) v meste Mósul. Na oslave za účasti jednotiek armády, polície a šiitských milícií bol prítomný aj premiér Hajdar Abádí, ktorý je najvyšším veliteľom irackých ozbrojených síl. Abádí oznámil ešte v pondelok úplné oslobodenie Mósulu spod nadvlády extrémistov, pričom vyhlásil týždňové celoštátne oslavy. V druhom najväčšom meste Iraku, ktoré bývalo hlavnou baštou IS v tejto krajine, však pokračovali boje aj počas uplynulých dní.

Podobné oslavy ako v metropole Bagdad, kde armáda predviedla svojich vojakov, obrnené vozidlá a inú techniku, sa konali pri tejto príležitosti aj v ďalších irackých mestách. Iracké sily, podporované náletmi koalície pod vedením USA, ako aj kurdskými a šiitskými milíciami, začali ofenzívu v Mósule 17. októbra 2016. Militantní islamisti mesto okupovali od júna 2014, pričom bolo jedným z centier "kalifátu", ktorý vyhlásili na časti územia Iraku a susednej Sýrie. V súčasnosti ovláda IS v Iraku už iba niekoľko menších oblastí pri hranici so Sýriou.

Viac o téme: Islamský štátDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu