Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Úspech rokovaní v Paríži: Trump možno zmení rozhodnutie, ktoré pobúrilo svet

Donald Trump a Emmanuel Macron
Donald Trump a Emmanuel Macron (Zdroj: TASR/AP Photo/Evan Vucci)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron dúfa, že prezident USA Donald Trump prehodnotí svoje rozhodnutie o odstúpení Spojených štátov od parížskej klimatickej dohody. Macron to uviedol pre dnešné vydanie týždenníka Le Journal du Dimanche (JDD).

"(Trump) mi povedal, že sa pokúsi nájsť riešenie v najbližších mesiacoch," povedal Macron v rozhovore v súvislosti so stretnutiami, ktoré obaja lídri absolvovali tento týždeň v Paríži. "Hovorili sme podrobne o veciach, ktoré by ho mohli priviesť k tomu, že sa vráti k parížskej dohode," dodal.

Trump vyhlásil, že dohoda z Paríža obsahuje príliš mierne požiadavky voči veľkým znečisťovateľom, ako sú Čína a India, a ohrozuje tak americký priemysel. Opakovane tiež uviedol, že by bol ochotný rokovať o lepšej dohode pre Spojené štáty, píše agentúra Reuters.

Piatkové vyjadrenia šéfa Bieleho domu však naznačujú možnosť zmeny jeho postoja ohľadom klimatickej dohody. Odstúpenie USA od nej ohlásil tento rok v súlade so svojimi predvolebnými prísľubmi.

Parížska dohoda, ktorú uzavrelo takmer 200 krajín sveta v roku 2015, má za cieľ obmedziť globálne otepľovanie, najmä prostredníctvom znižovania emisií oxidu uhličitého a iných skleníkových plynov vznikajúcich pri spaľovaní fosílnych palív.

Viac o téme: Donald TrumpEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu