Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Rok po krvavom útoku v Nice: 86 obetí si prišiel uctiť aj nový prezident

Emmanuel Macron Zobraziť galériu (3)
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP Photo/Laurent Cipriani)

NICE - Francúzsky prezident Emmanuel Macron pricestoval dnes do prímorského mesta Nice na spomienkové podujatie pri príležitosti prvého výročia krvavého teroristického útoku, ktorý si vyžiadal 86 mŕtvych.

Macron pozdravil miestnych obyvateľov, večer má na programe súkromné stretnutie s rodinami niekoľkých obetí. Na ústrednom námestí Place Massena ho čaká za sprísnených bezpečnostných podmienok príhovor, píše agentúra AP.

Macron sa do Nice presunul bezprostredne po ukončení štátnych osláv Dňa Bastily v Paríži, ktoré absolvoval spoločne s americkým prezidentom Donaldom Trumpom a jeho manželkou Melaniou, ktorí boli čestnými hosťami podujatia.

Šéf Elyzejského paláca sa poďakoval Spojeným štátom za pomoc Francúzsku pred 100 rokmi v prvej svetovej vojne. Po bulvári Champs-Élysées pochodovalo viac ako 3700 vojakov a vojačiek. Pridali sa k nim aj americkí vojaci, pričom piati boli oblečení v dobových uniformách z prvej svetovej vojny.

Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Laurent Cipriani)

Na bezpečnosť dohliadalo približne 3500 policajtov a žandárov, ktorí vykonávali aj osobné prehliadky. Nasadené boli aj dve bezpilotné lietadlá. Z dôvodu osláv je celý deň zatvorená Eiffelova veža, z ktorej bude o 22.30 h odpálený ohňostroj.

Americký prezidentský pár po dvojdňovom pobyte v Paríži odcestoval do vlasti. Trump bol prvým americkým prezidentom od Georgea Busha v roku 1989, ktorý sa zúčastnil vojenskej prehliadky na Deň Bastily.

Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Laurent Cipriani)

Viac o téme: ParížNiceEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu