Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hrozivé svedectvo o smrti Čecha (†34) v Chorvátsku: Osudná zrážka lodí, krik a volanie o pomoc

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: archív)

ZÁHREB - V stredu v noci zahynul pri chorvátskom poloostrove Pelješac mladý Čech, ktorého motorový čln sa zrazil na mori s loďou. Denník Slobodna Dalmacija teraz zverejnil podrobnosti tragickej nehody, ktorú z balkóna rodinného domu videla očitá svedkyňa.

VIDEO Požiar luxusnej jachty v Chorvátsku: Rakúšan mal šťastie v nešťastí

Adam H. z Prahy sa nafukovacom člne dostal okolo pol jedenástej do kolízie s menšou jachtou so štvorčlennou chorvátskou posádkou, dvoma dospelými a dvoma deťmi a následne zmizol vo vodách medzi ostrovom Korčula a polostrovom Pelješac. Jeho telo našli potápači po približne 14 hodinách pátrania v hĺbke až 30 metrov pod hladinou.

Svedkyňou incidentu sa stala Sanja Šaleová, ktorá v tom čase stála na balkóne a chatovala so svojím priateľom na telefóne. Videla väčšiu, asi desaťmetrovú loď, ako ide strednou rýchlosťou. Čoskoro však uzrela iné plavidlo, ako sa rýchlo pohybuje v opačnom smere, asi 350 metrov od pobrežia.

Obe lode boli podľa nej osvetlené. Loď červeným svetlom a čln bol okrem svetiel dobre viditeľný aj vďaka jasnému svitu mesiaca. Zrazu však z neznámych dôvodov v plnej rýchlosti narazil do boku jachty. Sanja uviedla, že náraz sprevádzalo hlasné buchnutie, krik a volanie o pomoc, po ktorom okamžite prerušila kontakt s kamarátom a zavolala na tiesňovú linku.

Predpokladá sa, že sila zrážky vymrštila Čecha do mora. Ďalšie dramatické chvíle nastali po tom, čo sa čln odlepil od lode a začal bez posádky smerovať k pobrežiu. Sanja privolala ešte hasičov a záchranku, pretože sa bála, aby čln nenarazil do kotviacich plavidiel a nespôsobil výbuch. Po niekoľkých pokusoch sa podarilo polícii zastaviť čln pomocou natiahnutých lán.

Podľa neoficiálnych zdrojov sa na brehu nachádzala Adamova manželka, ktorá bola v šoku a potrebovala lekársku pomoc. Spolu s ostatnými priateľmi mali byť predtým na večeri v miestnej reštaurácii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu