Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Britská vláda predstavila dlho očakávaný návrh zákona: Je to základ brexitu

Britská premiérka Theresa Mayová
Britská premiérka Theresa Mayová (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham, Pool)

LONDÝN - Veľká Británia pokračuje v prípravách na "brexit". Vláda v Londýne predstavila vo štvrtok návrh zákona, ktorý má byť základom pre vystúpenie Británie z Európskej únie. V zásade ide o to, akými spôsobmi sa zákony EÚ zmenia na britské právo a ako sa ukončí jurisdikcia Európskeho súdneho dvora na ostrovoch. Debata o návrhu by sa mala začať po letnej prestávke.

Takzvaný "Repeal Bill“ (odvolávací zákon) má zrušiť zákon z roku 1972, ktorým sa Británia stala členom predchodcu terajšej Európskej únie. "Je to jeden z najväčších míľnikov v procese našej odluky od Európskej únie," uviedol britský minister pre brexit David Davis. Podľa jeho slov legislatíva umožní Británii opustiť úniu s "maximálnou istotou, kontinuitou a kontrolou", uvádza spravodajská stanica BBC.

Hlavným účelom normy je previesť naraz do britského právneho systému asi 20-tisíc európskych zákonov, ktoré by následne parlament preskúmal a buď zachoval, upravil, alebo úplne zrušil. Podľa britských odborníkov bude nutné zmeniť zhruba 1000 európskych noriem. Do platnosti zákon vstúpi dňom odchodu Británie z Európskej únie.

Viac o téme: Theresa MayováBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu