Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zažili sme najväčší európsky Gay Pride v Kolíne nad Rýnom

Zobraziť galériu (21)
(Zdroj: Eva Mikulová)

KOLÍN NAD RÝNOM – Keď sme minulý týždeň odleteli do Kolína nad Rýnom z Košíc, aby sme otestovali nové letecké spojenie Wizzairu, netušili sme, že sa tu práve koná najväčší nemecký happening LBGT komunity – Cologne Pride.

A tak sme sa stali jeho súčasťou. Už pri našom prílete v štvrtok (6.júla) sme si všimli, ako sa mesto pripravuje na stretnutie lesieb a gayov. Podniky, reštaurácie a obchody vyzdobili dúhovými vlajkami a farebnými girlandami. Miestne pivovary s kolínskym známym pivom Kolsch pripravovali stánky, na námestiach v starom meste budovali stage a tolerantní Kolinčania netajili nadšenie, že tento tradičný Gay Pride sa koná práve v ich meste. Najväčšiu radosť mali prevádzkovatelia podnikov a hotelierov. Veď masa ľudí – (návštevnosť gayov a lesieb sa odhadovala na 800 tisíc), musí niekde jesť, piť a spať. Oficiálne Cologne Pride trval od 7. do 9. júla (piatok – až nedeľa) a v nedeľu ho ukončili veľkým pochodom. Ten sme žiaľ nestihli, pretože spiatočný let z Kolína do Košíc bol ráno o 8,30 hodine. 
 
Každý deň sa však konali rôzne koncerty, akcie, trhy a musíme priznať, že atmosféra na tomto obrovskom LBGT happeningu nás dostala, i keď s partnerom sme boli tentokrát v hetero menšine. Páry rovnakého pohlavia sa na svojom Pride výborne bavili, pivo tieklo potokom, nemecké hudobné skupiny šliapali naplno...priateľská, uvoľnená a tolerantná nálada nám veľmi pripomínala festivalovú atmosféru Pohody. V sobotu večer, tisíce návštevníkov so sviečkami v ruke si pripomenuli vo veľmi dojemnej atmosfére, obete štátnych režimov, kde je homosexualita trestná. Homosexuálne páry boli priateľské a samozrejme nechýbali medzi nimi ani ťažkí exhibicionisti. Takže klasické obtiahnuté kožené nohavice, sieťové tielka, policajné uniformy, kraťasy, kožené obojky, piercingy, eytravagantné farby a tetovania sú stále v tejto komunite v kurze. I keď cieľom nášho kolínského výletu nebol práve festival Pride, konštatujeme, že vidieť tento happening je úžasný zážitok a odporúčame ho každému. 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu