Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Británia a Austrália sa spoja proti terorizmu: Mayová mieri na pobrexitovú dohodu

Theresa Mayová a Malcolm Turnbull
Theresa Mayová a Malcolm Turnbull (Zdroj: SITA/Stefan Rousseau/PA via AP)

LONDÝN - Britská premiérka Theresa Mayová a jej austrálsky kolega Malcolm Turnbull dnes prisľúbili, že budú úzko spolupracovať v boji proti terorizmu a čo najskôr sa chcú dopracovať k pobrexitovej dohode o voľnom obchode.

Mayová uviedla, že Británia chce využiť príležitosť, ktorú priniesol brexit, na posilnenie "úzkeho partnerstva s Austráliou". Poďakovala tiež Turnbullovi za austrálsku "solidaritu a podporu" po nedávnych teroristických útokoch v Británii.

"Stojíme plece pri pleci tak, ako sme vždy stáli," povedal Turnbull a dodal, že spolu s britskou premiérkou si uctili policajtov a záchranárov počas dnešnej návštevy miesta minulomesačného teroristického útoku na londýnskom Borough Markete. Austrálsky premiér ocenil "rozhodné konanie" policajtov, ktorí zastrelili troch útočníkov. Tí predtým narazili na moste do chodcov a potom pobodali ľudí na neďalekom trhu.

Taktiež si uctil pamiatku 28-ročnej Kirsty Bodenovej, "statočnej austrálskej zdravotnej sestry", ktorá bola medzi ôsmimi obeťami útoku z 3. júna. Bodenovú zabili, keď sa ponáhľala na pomoc napadnutým ľuďom ešte počas vyčíňania útočníkov.

Obaja lídri uviedli, že prediskutovali užšiu spoluprácu v boji proti terorizmu vrátane zabránenia financovaniu teroristov a medzinárodnej reakcie na najnovší raketový test Severnej Kórey. "Nijaké dve krajiny na svete si nedôverujú tak, ako Austrália a Spojené kráľovstvo," zdôraznil Turnbull, ktorý mal na programe aj stretnutie s kráľovnou Alžbetou II.

Viac o téme: TerorizmusAustráliaTheresa MayováBrexitMalcolm Turnbull
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu