Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ruský denník prišiel s hrozivými správami: V Čečensku mali popraviť najmenej 27 gejov

Protestujúci za práva LGBT v Berlíne.
Protestujúci za práva LGBT v Berlíne. (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

MOSKVA - O poriadny rozruch sa materiálom o údajnej likvidácii najmenej 27 čečenských gejov v noci na 26. januára v dnešnom vydaní postaral ruský denník Novaja gazeta, ktorý správu priniesol s odvolaním sa na vysokopostaveného informátora z čečenských úradov.

Periodikum zverejnilo aj mená 27 mladých mužov, ktorých mali zadržať bez vznesenia žaloby a následne pripraviť o život. Zoznam obetí však podľa denníka nemusí byť konečný, pretože periodikum vie až o 56 obyvateľoch Čečenska zadržaných v rôznom čase, avšak s identickým dátumom úmrtia.

Medzinárodná organizácia pre ochranu ľudských práv Amnesty International (AI) považuje správu za vierohodnú a požaduje úplné objasnenie prípadu. Bezpečnostné sily nemôžu zabíjať a mučiť len preto, že nosia uniformy, formuloval predstaviteľ AI Denis Krivošejev.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v reakcii uviedol, že obsah správy vzal na vedomie, avšak vzhľadom na anonymitu zdroja sa k nemu nemôže vyjadriť. Ruská ombudsmanka Tatiana Moskaľkovová sa obrátila na vyšetrovateľov aj s ohľadom na zverejnené mená.

Spomínané noviny, ktoré v uplynulých mesiacoch opakovane informovali o únosoch homosexuálov a ich zneužívaní v Čečensku, však kritizujú zodpovedných za pomalosť, respektíve absenciu objasnenia predmetných prípadov

Kauza prenasledovaných čečenských gejov bola v máji jednou z tém rozhovoru nemeckej kancelárky Angely Merkelovej s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Šéfka nemeckej spolkovej vlády naliehala na najvyššieho ruského predstaviteľa, aby pomohol chrániť práva homosexuálov v Čečensku.

Čečenské úrady v minulosti už odmietli samotnú existenciu homosexuálov v republike. Ruské vedenie nariadilo prešetrenie vznesených podozrení, ktoré však podľa spomínaného denníka čečenskí predstavitelia sabotujú.

V máji pricestoval do Francúzska prvý z čečenských gejov, od júna im Nemecko začalo udeľovať špeciálne víza na základe humanitárnych dôvodov, ktorými sú správy o zatýkaní, zadržiavaní a mučení v kaukazskej republike na juhu Ruskej federácie.

Viac o téme: HomosexuáliČečenskoLGBT
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu