Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Malá dohra obrovských výtržností v Hamburgu: Za mrežami skončilo 51 ľudí, pribudne policajtov

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA/Axel Heimken/dpa via AP)

HAMBURG - Na 51 dôvodne podozrivých z trestných činov uvalili po výtržnostiach v dejisku summitu predstaviteľov krajín G20 v severonemeckom Hamburgu vyšetrovaciu väzbu.

Uväznení sú podozriví okrem iného z vážneho narušenia verejného poriadku, nebezpečného ublíženia na zdraví, odporu voči štátnej moci a poškodzovania cudzieho majetku. Jeden z nich, 27-ročný občan Nemecka, čelí obvineniu z pokusu o vraždu po tom, čo laserom cielene oslepil pilota policajného vrtuľníka a riskoval tak aj prípadnú haváriu stroja.

Prokuratúra požiadala o vydanie celkove 85 zatykačov. V prípadoch, v ktorých sa tak nestalo, zvažuje ešte využitie opravných prostriedkov. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA.

Hamburská polícia poskytla dnes poškodeným občanom mesta príležitosť podať trestné oznámenia na dvoch mobilných pracoviskách, automobiloch zaparkovaných v dvoch výtržnosťami zmietaných štvrtiach veľkomesta. Súčasne je v tzv. infomobiloch pripravená zodpovedať rôzne otázky občanov.

Malá dohra obrovských výtržností
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Navyše je občanom k dispozícii aj špeciálna telefónna linka, informoval Severonemecký rozhlas (NDR). Vyšetrovanie násilia v uliciach Hamburgu pokračuje. Polícia dostala už 4000 podnetov od občanov, počet zadržaných osôb prevýšil hranicu 180.

Počas prejavmi násilia sprevádzaných demonštrácií odporcov summitu v Hamburgu, ktorý sa uskutočnil v dňoch 7.-8. júla, utrpelo podľa nedeľňajších informácií policajných zdrojov zranenia 476 príslušníkov bezpečnostných zložiek.

Nemecko reaguje, posilní stavy

Nemecká spolková vláda mieni na výtržnosti, ktoré v uliciach Hamburgu sprevádzali tamojší summit predstaviteľov krajín G20, reagovať zvýšením počtu príslušníkov bezpečnostných zložiek a zlepšením ich výstroja.

Ako uviedla dnes spolková kancelárka Angela Merkelová, "počas víkendu sme videli, akou dôležitou témou je vnútorná bezpečnosť a ako musíme byť vďační aj našim bezpečnostným silám, že postupujú rozhodne proti všetkým formám násilia".

Malá dohra obrovských výtržností
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Axel Heimken/dpa via AP)

Z obsahu spoločného volebného programu Merkelovej CDU a jej sesterskej strany CSU vyplýva, že strany únie by chceli zvýšiť súčasný početný stav o celkove 15.000 policajtov na spolkovej i krajinskej úrovni. Líder CSU, bavorský krajinský premiér Horst Seehofer je však ešte za výraznejšie zvýšenie.

Spolkový minister vnútra Thomas de Maiziere volal dnes aj po posúdení pripravenosti použiť násilie zo strany ľavicových radikálov. Páchateľov prirovnal k neonacistom a islamistickým teroristom. Podľa jeho slov sa nemecké mestá, či už Hamburg, Berlín alebo iné, nesmú stať útočiskom pre násilníkov. V prípade tých zo severonemeckého prístavného mesta očakáva prísne tresty, pričom dodal, že za vážne narúšanie verejného poriadku či rabovanie ráta nemecký trestný zákonník aj s niekoľkoročnými trestami väzenia.

Prvý muž radnice v Hamburgu Olaf Scholz zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) odmietol hlasy volajúce po jeho rezignácii a vyzval na dôsledky pre ohlasovateľov demonštrácií, ktoré vyústili do násilností a výtržností. Šéf Úradu spolkovej kancelárky Peter Altmeier, ako aj Merkelovej vyzývateľ v blížiacich sa parlamentných voľbách, volebný líder SPD Martin Schulz sa hamburského starostu zastali, pričom druhý z nich hovoril o rysoch terorizmu, keď násilníci si mesto ako Hamburg vezmú za rukojemníka.

Viac o téme: HamburgG20
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu