Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Odtajnená brutalita počas druhej svetovej vojny: VIDEO odhalilo po 60 rokoch pravdu

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Južná Kórea zverejnila údajne prvý známy filmový záznam zajatkýň, ktoré počas druhej svetovej vojny slúžili japonským vojakom ako sexuálne otrokyne. Odtajnené zábery dokazujú barbarstvo Japoncov počas druhej svetovej vojny.

Videonahrávku dlhú 18 sekúnd natočili americké jednotky v Číne a v amerických archívoch ju našli juhokórejskí bádatelia z Národnej univerzity v Soule dotovanom vládou. Záznam zachytáva, ako niekoľko zoradených žien hovorí s čínskym vojakom. Informovalo to BBC.

Juhokórejskí aktivisti odhadujú, že v nevestincoch japonskej armády bolo nútených pôsobiť na 200 tisíc žien. Má sa za to, že pochádzali hlavne z Kórey, ale aj z Číny, Indonézie, Filipín a z Taiwanu. Až doteraz sexuálne otroctvo týchto žien dokazovali iba fotografie a svedectvo preživších.

Odtajnená brutalita počas druhej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Podľa juhokórejských bádateľov bol záznam nakrútený v provincii Jün-nan na juhu Číny pri hraniciach s Barmou, Laosom a Vietnamom. Sedem kórejských žien bolo v roku 1944 oslobodených a hovoriaci vojak je podľa tímu výskumníkov kapitán čínsko-amerických združených síl.

Odtajnená brutalita počas druhej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Témy týchto žien po dlhú dobu komplikovali vzťahy medzi Japonskom a Južnou Kóreou, ktorá od Tokia očakávala ospravedlnenie a finančné odškodnenie obetí. V roku 2015 sa Japonsko oficiálne ospravedlnilo a poškodeným ženám vyčlenilo miliardu jenov.

Záležitosť však vzťahy týchto dvoch ázijských štátov komplikuje aj naďalej. Minulý rok vztýčili aktivisti sochu symbolizujúcu sexuálnu otrokyňu pred japonským konzulátom v meste Busan. Japonsko v reakcii na to dočasne odvolalo svojho vyslanca. Podobná socha bola umiestnená aj pred japonský zastupiteľský úrad v Soule. Tokio žiada, aby obe sochy boli odstránené.

Viac o téme: Sexuálna otrokyňaJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu