Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Merkelová, Macron a Putin rokovali o konflikte na Ukrajine: Urovnaniu sa nepriblížili

Angela Merkelová, Emmanuel Macron a Vladimir Putin
Angela Merkelová, Emmanuel Macron a Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Kremlin Pool Photo via AP)

HAMBURG - Trojstranné stretnutie nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a šéfa Kremľa Vladimira Putina o urovnaní konfliktu na východe Ukrajiny, ktoré sa konalo dnes dopoludnia v Hamburgu v rámci summitu skupiny G20, neprinieslo žiadny pokrok. Informovala o tom agentúra DPA.

Podľa Putinovho hovorcu Dmitrija Peskova realizácia tzv. Minských mierových dohôd prešľapuje na mieste, úsilie o vyriešenie situácie však musí pokračovať. Hovorca nemeckej vlády po stretnutí konštatoval, že účastníci sa zhodli na potrebe implementácie prímeria zakotveného v dohodách z Minska.

Podľa nedávno zverejnenej správy Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) si konflikt na východe Ukrajiny od 14. apríla 2014 do 15. mája 2017 vyžiadal 34.056 obetí z radov civilistov, ukrajinskej armády a členov militantných skupín. Táto štatistika zahŕňa 10.090 mŕtvych - vrátane 2777 civilistov - a 23.966 zranených. 

Do diplomatického úsilia sa v najbližšom čase intenzívnejšie zapoja aj USA. Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson pricestuje v nedeľu do Kyjeva. Bude ho sprevádzať nový osobitný vyslanec pre Ukrajinu Kurt Volker. Bývalý americký veľvyslanec pri NATO je považovaný za zástancu tvrdej línie voči Moskve.

Viac o téme: Angela MerkelováVladimir PutinUkrajinaHamburgG20Emmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu