Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Kruté záplavy na japonskom ostrove Kjúšú: Tri osoby zahynuli, zvyšní sú nezvestní

Záplavy. Zobraziť galériu (3)
Záplavy. (Zdroj: SITA/Nozomu Endo/Kyodo News via AP)

TOKIO - Južný japonský ostrov Kjúšú sužujú záplavy. Postihnuté sú prefektúry Fukuoka a Óita, kde sa po silných dažďoch z korýt vyliali rieky. Najmenej tri osoby prišli pri povodniach o život a vyše desiatka ďalších je nezvestná, informovali oficiálne miesta.

Na televíznych záberoch vidno zaplavené domy, cesty, ryžové polia, autá v korytách riek a zničené mosty. Cesty blokujú zlomené stromy. V postihnutých lokalitách nefunguje elektrina, zrušené boli vlakové spojenia, aj vyučovanie na školách, ktoré slúžia ako dočasné prístrešky pre evakuovaných. V oblastiach pomáha aj armáda.

FOTO Kruté záplavy na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Nozomu Endo/Kyodo News via AP)

Nahlásené sú zatiaľ dve nepotvrdené úmrtia a šesť ďalších osôb je nezvestných po tom, ako ich pravdepodobne odniesla voda alebo zahynuli pod masami bahna, uviedol Hideki Tanaka z úradu na zvládanie prírodných katastrof v prefektúre Fukuoka. Japonská národná televízia NHK informovala, že jedna osoba zahynula aj v susednej prefektúre Óita.

FOTO Kruté záplavy na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Takuto Kaneko/Kyodo News via AP)

V prefektúre Fukuoka vyzvali na evakuáciu takmer 600-tisíc ľudí a v Óite vyše 270-tisíc. Japonská meteorologická agentúra informovala, že prefektúry Fukuoka a Óita čelia nevídanému objemu dažďa. Pred pretrvávajúcimi silnými dažďami varujú na väčšine ostrova Kjúšú.

Viac o téme: ZáplavyJaponskoKjúšú
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu