Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dôležité stretnutie na programe: Trump prijal pozvanie, v Paríži sa stretne s Macronom

Donald Trump a Emmanuel Macron
Donald Trump a Emmanuel Macron (Zdroj: TASR/AP Photo/Evan Vucci)

PARÍŽ - Prezident USA Donald Trump prijal pozvanie svojho francúzskeho kolegu Emmanuela Macrona na oslavy Dňa dobytia Bastily do Paríža, ktorý sa slávi 14. júla a je francúzskym štátnym sviatkom. Informovali o tom dnes Elyzejský palác a Biely dom.

Tlačové agentúry už v utorok informovali, že Macron pozval Trumpa počas telefonického rozhovoru. Štátnici spolu hovorili v rámci príprav na svoje bilaterálne stretnutie na samite skupiny G20, ktorý sa bude konať 7.-8. júla v nemeckom Hamburgu.

Na tohtoročnej vojenskej prehliadke počas osláv Dňa dobytia Bastily si pripomenú 100. výročie vstupu USA do prvej svetovej vojny po boku Francúzska.

Americkí vojaci budú pri tejto príležitosti súčasťou vojenskej prehliadky, budú pochodovať "po boku svojich francúzskych bratov v zbrani", oznámil Elyzejský palác.

Pravicový populista a centristický liberál Macron mali dosiaľ zjavne napätý vzťah. Francúzsky líder totiž opakovane kritizoval Trumpa za jeho politiku, predovšetkým za jeho rozhodnutie odstúpiť od parížskej klimatickej dohody, ale aj za jeho protekcionizmus v oblasti ekonomickej politiky.

Viac o téme: Donald TrumpEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu