Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Zeman čelí škandalóznemu odhaleniu: Dar pre britskú kráľovnú, hanba na dve zimy

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: YouTube)

PRAHA/LONDÝN - Českému prezidentovi Milošovi Zemanovi sa už po tretíkrát splnilo to, čo by chcel prežiť snáď každý na tomto svete. Privítala ho britská kráľovná Alžbeta II. priamo vo svojej pracovni v Buckinghamskom paláci. Počas návštevy prišli na rad aj dary v podobe šatky a striebornej brošne. Mnohí by čakali, že ide o predmety, ktorých cena sa šplhá na tisíce českých korún. Omyl, realita je úplne iná.

Bez darov sa na návštevu nepatrí chodiť. Vedia to aj českí hradní úradníci, ktorí sa postarali o zakúpenie daru pre britskú panovníčku. Kráľovná Alžbeta II. totiž v piatok 9. júna prijala českého prezidenta. Pri príležitosti audiencie, bola panovníčka obdarovaná šatkou s motívmi diela českého umelca zo 17. storočia Václava Hollara a striebornou brošňou osadenou českými granátmi.

Konkrétne brošňa pochádza z dielne družstva Granát Turnov. Darček mal byť zakúpený v predajni na pražskej Dlouhej ulici, čo pre portál blesk.cz potvrdila aj predavačka s tamojšej predajne. "Riešila som to s nejakou pani z Hradu. Dokonca som jej schválne posielala fotky niekoľkých iných brošní. V tých sú veľké české granáty. Ale nakoniec sa rozhodli pre túto," opísala priebeh predaja obsluhujúca pani.

Zeman čelí škandalóznemu odhaleniu:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube)

Ide pritom o tovar, ktorý je bežne dostupný v kamenných predajniach aj na internete. Ak by si teda niekto myslel, že išlo o dar, ktorý stál desaťtisíce či nebodaj státisíce českých korún je na omyle. Pravda je, že brošňa stála iba 9240 korún (351.4 eur). Pričom ďalšie, ktoré predavačka ponúkala sa predávali za 33 900 korún (1292 eur) a 66 300 korún (2527 eur).

Hovorca prezidenta Jíři Ovčáček celé fiasko vysvetlil. Dar mal byť podľa jeho slov symbolický, to vraj bola požiadavka z britskej strany."Britská kráľovná má rada brošne, čo nie je žiadne tajomstvo. Práve preto sa pán prezident rozhodol venovať jej ukážku českého umu z družstva Granát," priznal Ovčáček. Dar bol zakúpený iba dva dni pred audienciou. Do tejto kauzy sa obulo viacero novinárov a to prezidentovho hovorcu nahnevalo. Tvrdí, že obvinenia, ktoré boli zverejnené sú klamlivé a zavádzajúce. 

Viac o téme: Miloš ZemanKráľovná Alžbeta II.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu