Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Študentku na Novom Zélande rozohnila dohoda o klíme: Rozhodla sa zažalovať vládu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WELLINGTON - Novozélandská študentka práva zažalovala tamojšiu vládu za jej politiku o klíme.

Sarah Thomson dúfa, že svojím krokom donúti vládu zamerať sa na ambicióznejšie ciele spojené so zmenou podnebia. Proces sa začal v pondelok na Vyššom súde vo Wellingtone a bude trvať tri dni, pričom sudca môže svoje rozhodnutie zverejniť o niekoľko mesiacov.

Dvadsaťšesťročná žena sa s vládou súdi pre jej záväzky súvisiace s klímou, vrátane toho ktorý Nový Zéland podpísal v rámci Parížskej klimatickej dohody. Na základe neho štát plánuje do roku 2030 znížiť emisie skleníkových plynov o 30 percent pod ich úroveň v roku 2005. Thomson vo svojej žalobe uvádza, že tento záväzok a aj kroky vlády k jeho naplneniu boli "nelogické, iracionálne, nerozumné a protiprávne".

Vláda naopak tvrdí, že ich cieľ Parížskej dohody je primeraný a ambiciózny a stanovili ho až po dôkladnej konzultácii. Zároveň v súdnych dokumentoch tvrdí, že dohoda je najlepším spôsobom ako riešiť zmeny podnebia na svetovej úrovni a že Nový Zéland je malá krajina na to, aby zaznamenala zreteľné rozdiely, aj keby emisie nevypúšťala vôbec.

"Chcem, aby Nový Zéland urobil viac. Chcem, aby to vláda brala vážne. Chcem, aby ju naozaj trápila budúcnosť mladých Novozélanďanov, pretože my budeme tí, ktorí sa budú potýkať s následkami," uviedla Thomson, ktorá sa pri žalobe inšpirovala podobnými prípadmi vo svete. Takým je napríklad proces v Holandsku v roku 2015, keď súd nariadil vláde, aby znížila emisie skleníkových plynov. Holandská vláda sa proti rozhodnutiu odvolala.

Viac o téme: VládaŠtudentkaŽalobaKlíma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu