Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Čaká nás revolúcia v opaľovaní: Vedci prišli na to, ako nachytať bronz bez rizika rakoviny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BOSTON - Mnohým ľuďom sa páči do bronzova opálená pokožka, ale slnečným lúčom sa radšej vyhýbajú kvôli obavám z rakoviny kože. Americkí vedci však dúfajú, že je možné pobyt na slnku predĺžiť aj bez zdravotných rizík. Riešenie vidia, paradoxne, práve v zmene farby pokožky.

Americkým vedcom sa podarilo vyvinúť látku, ktorá napodobňuje účinky slnečného žiarenia a spôsobuje zhnednutie pokožky tým, že podporuje tvorbu pigmentu, ktorý kožu chráni pred škodlivými UV lúčmi.

Zdrvujúce odhalenie vedcov tesne pred letnou sezónou: Nebezpečné opaľovacie krémy, škodia DNA

Doposiaľ vedci látku testovali iba na myšiach, ale sľubné pokusy naznačujú, že by mohla fungovať aj u ľudí s ryšavými vlasmi, ktorých pokožka sa na slnku takmer vždy spáli, no nikdy neopáli. Tím vedcov z Massachusetts General Hospital dúfa, že by objav mohol zabraňovať aj vzniku rakoviny kože či dokonca eliminovať prejavy starnutia pokožky.

Letný manuál pre všetkých Slovákov: Sedem zásad, s ktorými prežijete pekelné teploty

UV žiarenie zo slnka v koži spúšťa rad chemických reakcií a v konečnom dôsledku vedie k stmavnutiu opálenej pokožky. Telo si zmenou farby kože vytvára prirodzenú ochrannú bariéru. Ak by ale bola k dispozícii látka, ktorú si možno do kože votrieť ešte pred pobytom na slnku a naštartovať tvorbu melanínu, bola by naša pokožka odolná voči poškodeniu.

Pokožka by stmavla aj bez slnka

Podľa doktora Davida Fishera, jedného z tímu massachusettských bádateľov, látka spôsobuje silné stmavnutie kože, resp. zvýšenú pigmentáciu. Zásadným prielomom výskumu je fakt, že pokožka by už na tvorbu melanínu nepotrebovala slnečné žiarenie.

Čaká nás revolúcia v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Fisher však podľa BBC upozornil, že nejde o razenie žiadneho nového kozmetického trendu: „Naším skutočným cieľom je nová stratégia na ochranu kože pred UV žiarením a rakovinou. Tmavý pigment je totiž spojený s nižším rizikom rozvoja všetkých foriem rakoviny kože.“ Vedci chcú výskum finalizovať vytvorením účinného opaľovacieho krému s maximálnou úrovňou ochrany pred škodlivými slnečnými lúčmi. Podrobné informácie zverejnili v žurnále Cell Reports.
 

Viac o téme: OpaľovanieRakovinaOpaľovací krémPigmentMelanín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu