Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Bezpečnostné sily zmarili teroristický útok: Cieľ bol jasný, terčom mali byť veriaci!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

MEKKA - Saudskoarabské bezpečnostné sily zabránili teroristickému útoku, ktorého terčom mali byť návštevníci Veľkej mešity v meste Mekka. Informovali o tom dnes televízne stanice al-Arabíja a al-Ichbáríja.

Podľa prvej z uvedených staníc sa podarilo v súvislosti s týmto plánom priamo v Mekke odhaliť dve teroristické skupiny, zatiaľ čo tretia pôsobila v meste Džidda. Podobné informácie zverejnila aj druhá, štátna televízna stanica. Ďalšie podrobnosti ohľadne zmareného teroristického plánu zatiaľ nie sú známe.

Saudskoarabské orgány už vlani v máji oznámili, že zasiahli proti odnoži teroristickej organizácie Daeš v okolí Mekky - najposvätnejšieho mesta islamu, kde sa každoročne zhromažďujú státisíce moslimských pútnikov z celého sveta.

Muža plánujúceho útok na mešitu v Mekke usmrtil výbuch

Pri piatkovom zásahu saudskoarabských bezpečnostných síl proti teroristom, ktorí plánovali útok na Veľkú mešitu v Mekke, došlo k prestrelke a výbuchu. Muž, ktorý mal byť samovražedným bombovým útočníkom, sa odpálil v dome neďaleko mešity po tom, ako sa ocitol v obkľúčení, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na saudskoarabské ministerstvo vnútra. Podľa vyhlásenia ministerstva, ktoré priniesla štátna televízia, sa podarilo odhaliť tri bunky plánujúce útok na veriacich a príslušníkov bezpečnostných síl vo Veľkej mešite v čase, keď vrcholí moslimský posvätný mesiac ramadán.

Zasahujúce zložky obkľúčili dom v centre Mekky slúžiaci ako základňa pre plánovaný útok, na čo vypukla prestrelka s prítomným mužom. Ten neskôr odpálil výbušninu a spôsobil tak zrútenie budovy, pri ktorom utrpeli zranenia šiesti cudzinci a piati príslušníci bezpečnostných síl. Saudskoarabské orgány podľa Reuters v piatok taktiež hlásili usmrtenie hľadaného muža v inej časti Mekky, kde mali údajne skrýšu militantní islamisti. Tretia zneškodnená bunka podľa vyhlásenia ministerstva vnútra pôsobila v meste Džidda na pobreží Červeného mora.

Irán plánovaný útok odsúdil

Irán odsúdil pripravovaný teroristický útok na Veľkú mešitu v saudskoarabskej Mekke, ktorý zmarili v piatok tamojšie bezpečnostné zložky. Súčasne vyjadril pripravenosť spolupracovať s monarchiou na Arabskom polostrove v boji proti terorizmu, a to napriek jestvujúcim napätým bilaterálnym vzťahom.

Podľa slov hovorcu iránskeho ministerstva zahraničných vecí sú spomínané fakty ďalším dôkazom, že bezbrehý terorizmus ohrozujúci celý svet vrátane regiónu obývaného Moslimami nepozná ani náboženstvo, ani rasy, ani národnosť, ani geografické údaje a môže udrieť aj na lokalitu, ktorá je pre Moslimov najsvätejšia. Súčasne podčiarkol, že Teherán bol vždy pripravený poskytnúť pomoc a spolupracovať s ďalšími krajinami v boji proti teroristom, nevedomým šíriteľom nenávisti.

Podľa vyhlásenia saudskoarabského ministerstva vnútra, ktoré sprostredkovala štátna televízia, sa podarilo odhaliť tri bunky plánujúce útok na veriacich a príslušníkov bezpečnostných síl vo Veľkej mešite v čase, keď vrcholí moslimský posvätný mesiac ramadán.

Zasahujúce zložky obkľúčili dom v centre Mekky slúžiaci ako základňa pre plánovaný útok, na čo vypukla prestrelka s prítomným mužom. Ten neskôr odpálil výbušninu a spôsobil tak zrútenie budovy, pri ktorom utrpeli zranenia šiesti cudzinci a piati príslušníci bezpečnostných síl. Saudskoarabské orgány v piatok tiež informovali o usmrtení hľadaného muža v inej časti Mekky, kde mali údajne skrýšu militantní islamisti. Tretia zneškodnená bunka podľa vyhlásenia ministerstva vnútra pôsobila v meste Džidda na pobreží Červeného mora. Pri policajných operáciách boli zadržaní piati údajní militanti vrátane jednej ženy.

Viac o téme: TerorizmusMešitaMekka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu