Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kanadský snajper prekonal historický rekord: Smrtiaca guľka letela neuveriteľných 3 540 metrov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/archív)

BRATISLAVA - Guľka letela takmer desať sekúnd. Obeť medzitým ani len netušila, čo sa deje. Vojak musel byť dobrý znalec matematiky a skúsený strelec. Na svete je nový rekord snajperského zásahu. Kým doterajší držiteľ sa trafil zo vzdialenosti dva a pol kilometra, nový ho prekonal o celý kilometer.

Presne pred mesiacom sme písali o rekordnom zásahu snajpera, ktorý skolil na dva a pol kilometra teroristu. Dnes je už všetko inak. Rekord britského vojaka zlomil Kanaďan. Kanadský snajper v špeciálnych zložkách slúžiacich v Iraku predviedol najdlhšiu strelu vo vojenskej histórii, keď trafil svoj cieľ z diaľky 3 540 metrov.

Člen Joint Task Force 2 operujúcej v Iraku zastrelil islamistického teroristu Daeš. "Vedenie špeciálnych operácií kanadských jednotiek potvrdzuje, že člen Joint Task Force 2 úspešne trafil cieľ z 3 540 metrov," cituje slová armády kanadský portál The Globe and Mail s tým, že z bezpečnostných dôvodov nebudú špecifikovať detaily.

Elitný snajper použil zbraň McMillan TAC-50 a guľka letela desať sekúnd. Toto zabitie zmarilo plány islamistov na útok proti irackým vojakom, tvrdí nemenovaný zdroj z kanadskej armády. "Mohol odpáliť bombu, ktorá mohla zabiť niekoľko civilistov, namiesto toho zásah dokazuje použitie sily z veľkej diaľky, pričom obeť vôbec netuší, čo sa deje," tvrdí zdroj.

McMillan TAC-50
Zobraziť galériu (4)
McMillan TAC-50  (Zdroj: wiki)

Zaujímavé je, že snajper musí na takú veľkú vzdialenosť využiť znalosti matematiky a ďalších veodmostí. Musí tiež počítať so zaguľatením Zeme, smerom či silou vetra.

Kanadský snajper prekonal historický
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: repro foto The Glob and Mail)

O pravosti zásahu niet pochýb, tvrdia noviny. "Nie je to iba názor, nie je to približne," hovorí ďalší nemenovaný zdroj, ktorý potvrdzuje zásah. Tento zásah sa podľa iného vojaka zrejme len tak ľahko neprekoná.

TOP 5 zásahov snajperov

O ďalšie rekordné zásahy sa postaral Brit Craig Harrison, ktorý zastrelil teroristu Talibanu s puškou 338 Lapua Magnum zo vzdialenosti 2 475 metrov v roku 2009. Predtým zase Kanaďan Rob Furlong v roku 2002 trafil na 2 430 metrov teroristu v Afganistane počas operácie Anakonda. Iba týždne predtým zase iný Kanaďan Arron Perry zastrelil zo vzdialenosti 2 310 metrov teroristu počas tej istej operácie. Kanadskí snajperi sú preslávení svojou zručnosťou, aj vďaka dobrému vojenskému tréningu.

Piata najdlhšia rana pochádza od Američana Bryana Kremera. V Iraku v roku 2004 zabil s puškou Barrett M82A1 na 2 300 metrov povstalca.

5 najdlhších snajperských rán
Zobraziť galériu (4)
5 najdlhších snajperských rán  (Zdroj: repro foto The Glob and Mail)

 

Dvojkou je stále príslušník jednotky SAS, seržant a veterán z Afganistanu a Iraku, zabil irackého teroristu zásahom priamo do krku. Vojak použil pušku CheyTac M200, ktorá sa považuje za najpresnejšiu na svete. So špeciálnym nábojom zbraň môže mať dostrel až tri kilometre. Zásah sa udial zhruba pred mesiacom a pol počas jednej vojenskej operácie pri oslobodzovaní Mosúlu.

Viac o téme: SnajperKanadaJoint Task Force 2
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu