Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Grécku štrajkujú smetiari: Odpad na uliciach sa hromadí, trpieť budú aj turisti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

ATÉNY - Tisícky gréckych komunálnych pracovníkov pochodovali vo štvrtok centrom Atén za zlepšenie zamestnaneckých podmienok. Medzi demonštrantmi a políciou došlo aj ku krátkemu konfliktu, keď polícia za pomoci slzotvorného plynu bránila davu preniknúť do komplexu parlamentu.

Podľa doterajších správ sa nikto nezranil a nehlásia ani zadržaných. Úrady odhadujú, že na proteste sa zúčastnilo približne 5000 ľudí. V rámci najnovšej série protestov tiež pracovníci už niekoľko dní odmietajú zber odpadu v najväčších mestách krajiny.

Únia komunálnych pracovníkov žiada lavicovo orientovaný parlament Grécka garantovať zamestnancom mesta s krátkodobou zmluvou, ktorá už vypršala alebo sa blíži ku koncu, jej predĺženie na plný pracovný úväzok a záruku trvalého pracovného pomeru. Najvyšší súd však rozhodol, že snaha parlamentu predĺžiť zmluvy komunálnych zamestnancov na dobu neurčitú je protiústavná, vláda sa preto snaží hľadať alternatívne riešenia problému. Členovia únie už niekoľko dní odmietajú zabezpečiť zber odpadu naprieč krajinou. Vlna horúčav a kopy odpadkov sú zdrojom intenzívneho zápachu, ktorému sa nevyhli ani turistické oblasti v centre Atén. Mesto Atény vydalo vyhlásenie v ktorom vyzýva ľudí, aby sa v týchto dňoch snažili vyhadzovať čo najmenej odpadkov.

Grécko je uplynulých sedem rokov nútené drasticky znižovať verejné výdavky a obmedzovať prijímanie zamestnancov do štátneho sektora v rámci medzinárodných záchranných dohôd.

Viac o téme: ŠtrajkOdpadkySmetiariAtény
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu