Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Mayová priznala, že obloženie niekoľko ďalších vežiakov v Londýne je tiež horľavé

Theresa Mayová
Theresa Mayová (Zdroj: SITA/AP Photo/Luca Bruno)

LONDÝN - Prvé testy vykonané na výškových budovách v Británii preukázali, že obloženie na niektorých z nich je horľavé. V súvislosti s bezpečnostnými kontrolami po tragédii vo vežiaku v londýnskej štvrti Kensington to dnes v parlamente uviedla premiérka Theresa Mayová.

Premiérka v Dolnej snemovni britského parlamentu v správe o tragédii potvrdila, že aktuálne sa vykonávajú testy obloženia budov podobných vežiaku Grenfell Tower, pri požiari ktorého zahynulo 14. júna prinajmenšom 79 ľudí. Preveruje sa, či mohol kompozitný materiál obsahujúci hliník zohrať úlohu pri požiari, ktorý sa za necelú hodinu rozšíril cez 24 poschodí. Testy zistili, že niektoré z týchto obkladov sú "horľavé", povedala Mayová.

Kancelária premiérky odhaduje, že podobné obloženie, ako mal vežiak Grenfell Tower, sa nachádza na približne 600 výškových budovách po celej Británii. Premiérka sa už skôr ospravedlnila za chyby, ktoré nastali bezprostredne po vypuknutí tragédie v Grenfell Tower. Nicholas Holgate, výkonný správca mestských častí Kensington a Chelsea oznámil, že odstupuje z tejto funkcie po kritike riešenia celej situácie, ktorá nasledovala po vypuknutí požiaru vo vežiaku Grenfell Tower.

Prvé dni po požiari panoval v okolí budovy chaos a zodpovedné orgány sa pokúšali dostať situáciu pod kontrolu. Obyvatelia, ktorí prežili tragédiu, nemali dostatok informácií, ani im nebola poskytnutá dostatočná pomoc v tejto ťažkej situácii. Sami obyvatelia severného Kensingtonu popísali záchranné práce ako "absolútny chaos".

Najväčší tlak na prevzatie zodpovednosti za organizačné zlyhania bol vyvinutý na Holgateho, informovala dnes britská spravodajská stanica BBC. V stredajšom vyhlásení miestnej rady Holgate uviedol, že pomoc rodinám zasiahnutým požiarom je jej "najvyššou prioritou". "Napriek tomu, že by som si želal pokračovať v týchto veľmi náročných podmienkach a riadiť výkonné povinnosti rady, rozhodol som sa, že bude lepšie odstúpiť z funkcie, akonáhle bude vymenovaný vhodný nástupca," vyhlásil Holgate, ktorý bol v tejto funkcii od decembra 2014.

Viac o téme: Theresa Mayová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu