Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

EÚ sa opäť stáva riešením, nie problémom, tvrdí Tusk

Donald Tusk
Donald Tusk (Zdroj: Foto: SITA/Jakub Julény)

BRUSEL – Euroskeptické politické strany strácajú podporu a EÚ sa opäť stáva riešením, a nie problémom, uviedol v liste adresovanom lídrom členských štátov predseda Európskej rady Donald Tusk. Za hlavné témy summitu, ktorý sa začne vo štvrtok, označil bezpečnosť, boj proti terorizmu, migráciu a obchodnú politiku. Očakáva sa tiež zhoda na predĺžení sankcií voči Rusku, uviedli diplomatické zdroje.

"Pred niekoľkými mesiacmi boli protieurópske sily na vzostupe. Aktuálny vývoj však ukazuje, že situácia sa mení. V mnohých štátoch strácajú na sile politické strany, ktoré ťažili z protieurópskych nálad. Sme svedkami návratu Európskej únie, ktorá je riešením, nie problémom," píše v liste Tusk.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecká kancelárka Angela Merkelová na summite ostatným lídrom podajú správu o plnení minských dohôd. Podľa diplomatických zdrojov odporučia predĺženie ekonomických sankcií a lídri to politicky podporia konsenzom. Predĺženie sankcií by potom "pár dní po summite" mali formálne schváliť ministri v Rade EÚ.

V boji proti terorizmu majú podľa Tuska hlavnú zodpovednosť členské štáty, ale EÚ im môže pomôcť. Navrhuje v spolupráci s on-line platformami vytvoriť nástroje, ktoré zabránia šíreniu teroristického obsahu na internete.

V otázke migrácie Tusk očakáva debatu zameranú na stredomorskú migračnú trasu a Líbyu, odkiaľ podľa jeho slov prúdi o štvrtinu viac migrantov, než vlani. "Menšie výsledky máme, najmä výcvik líbyjskej pobrežnej stráže, zatknutie 100 prevádzačov a zničenie 400 ich lodí. Je to ale očividne málo a nevidím dôvod, prečo by sme nemohli prebrať väčšiu finančnú zodpovednosť za fungovanie líbyjskej pobrežnej stráže," vyhlásil.

Európska únia chce podľa diplomatických zdrojov spraviť z Líbye svojho hlavného spojenca na stredomorskej trase v situácii, keď "v jasnej väčšine nejde o utečencov, ale o ekonomických migrantov, ktorí prichádzajú do EÚ nelegálne a nemajú doklady." Lídri budú diskutovať aj o reforme európskeho azylového systému, ktorý členské štáty naďalej rozdeľuje. V obchodnej politike si od summitu sľubuje dohodu o efektivite ochranných obchodných opatrení. Tie majú zabrániť zneužívaniu otvorenosti ekonomiky Únie.

Tusk chce diskutovať o preverovaní inštitúcií zo štátov, ktoré uplatňujú protekcionistické opatrenia. Predseda Európskej rady sa ešte pred summitom stretne s britskou premiérkou Theresou Mayovou, ktorá vo štvrtok večer lídrom predostrie svoju predstavu o rokovaniach o odchode Spojeného kráľovstva z EÚ.

Viac o téme: Donald TuskEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu