Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

USA pridali ďalšie osoby na sankčný zoznam namierený proti Rusku

Steven Mnuchin
Steven Mnuchin (Zdroj: SITA/AP/Uwe Anspach)

WASHINGTON - Spojené štáty pridali 38 osôb a spoločností na sankčný zoznam, ktorý vznikol v reakcii na vtrhnutie ruských síl na Ukrajinu v roku 2014. Oznámilo to v noci nadnes ministerstvo financií USA.

Sankcie sú zacielené voči ukrajinským separatistom a ich podporovateľom na východe Ukrajiny, ako aj jednotlivcom a spoločnostiam zapleteným do ruskej anexie Krymu. Na zoznam pribudlo tiež niekoľko ruských predstaviteľov a spoločností, ktoré sa vyhýbajú existujúcim sankčným opatreniam, informuje agentúra DPA.

"Tieto opatrenia budú ďalej vyvíjať tlak na Rusko, aby hľadalo diplomatické riešenie. Naša súčasná administratíva sa pridržiava diplomatického procesu, ktorý zaručuje Ukrajine suverenitu. Sankcie nebudú zmiernené dovtedy, kým Rusko nezačne napĺňať svoje záväzky vyplývajúce z minských dohôd," uviedol šéf zmieneného rezortu Steven Mnuchin.

K narušeniu americko-ruských vzťahov prispeli aj obvinenia z toho, že Moskva zasahovala do vlaňajších prezidentských volieb v USA, čo zmrazilo očakávaný pokus o zblíženie medzi Bielym domom a Kremľom.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko, ktorý sa v utorok vo Washingtone stretol so svojím americkým náprotivkom Donaldom Trumpom, vyhlásil, že si je "celkom istý" tým, že Trumpova administratíva pomôže v jeho krajine nastoliť mier. Trump mu prisľúbil, že sankcie zostanú v platnosti, kým sa Rusko nestiahne z územia Ukrajiny.

Viac o téme: SankcieRuskoSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu