Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Guterres zdôraznil význam podpory USA pre OSN

António Guterres
António Guterres (Zdroj: SITA/AP/Donat Sorokin, TASS)

NEW YORK - Generálny tajomník OSN António Guterres v utorok varoval, že ak Spojené štáty ustúpia z mnohých aspektov svojej zahraničnej politiky a medzinárodných vzťahov, nevyhnutne ich miesto zaujme niekto iný, čo nebude dobré ani pre samotné USA, ani pre svet. Informuje o tom agentúra AP.

Guterres zároveň zdôraznil, že navrhované škrty v príspevkoch americkej vlády do OSN budú katastrofálne a vytvorí sa tým "neriešiteľný problém pre riadenie tejto organizácie". Guterres prízvukoval, že sa neobáva vzoprieť americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi; ostro skritizoval už odstúpenie Spojených štátov od parížskej klimatickej dohody. Dodal však, že mobilizácia americkej podnikateľskej sféry a občianskej spoločnosti v záujme podpory tejto dohody je "signálom nádeje".

Šéf OSN vyjadril obavy z možnej priamej konfrontácie medzi Spojenými štátmi a Ruskom ohľadom Sýrie. Generálny tajomník tiež oznámil, že plánuje čoskoro navštíviť Washington, kde chce s členmi Kongresu hovoriť o význame podpory OSN zo strany USA ako najväčšieho prispievateľa do tejto svetovej organizácie.

Viac o téme: OSNSpojené štátyAntónio Guterres
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu