Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Brusel unikol vážnemu teroristickému útoku: Vojaci zasiahli v poslednej chvíli

Belgickí vojaci odvrátili pokus o bombový útok v Bruseli Zobraziť galériu (8)
Belgickí vojaci odvrátili pokus o bombový útok v Bruseli (Zdroj: SITA/AP/Geert Vanden Wijngaert)

BRUSEL - Muža opásaného výbušninami v utorok večer zneškodnili belgické bezpečnostné zložky na bruselskej hlavnej železničnej stanici. Podľa denníka La Derniere Heure pred odpálením bomby kričal "Alláhu akbar". Stanica aj neďaleké hlavné námestie boli evakuované. Nikto pri výbuchu nezahynul ani neutrpel zranenia. Totožnosť muža s výbušninou, ktorého v utorok večer zneškodnili bezpečnostné zložky na železničnej stanici v Bruseli, je už známa.

O teroristický útok na hlavnej železničnej stanici v Bruseli sa v utorok večer pokúsil 36-ročný Maročan s batožinou obsahujúcou klince a benzínové kanistre. Oznámila to dnes bruselská federálna prokuratúra, ktorú citovala agentúra DPA. Muž s výbušninou bol zo štvrte Molenbeek, informovali belgické médiá. V tejto bruselskej štvrti sa údajne momentálne konajú domové prehliadky, čo však úrady odmietli potvrdiť či vyvrátiť. 

Pokus o útok na bruselskej železničnej stanici Central, jednom z troch hlavných nádraží v belgickej metropole, "mohol byť potenciálne veľmi nebezpečný", vyhlásil v stredu belgický premiér Charles Michel. Podľa informácií, ktoré polícia postupne zverejňuje, útočník, ktorý bol marockého pôvodu a doteraz nebola známa jeho inklinácia k extrémizmu, plánoval oveľa väčší útok. Ako informoval federálny prokurátor Eric Van der Sypt, útočník mal v ruksaku kanistre s benzínom a klince. "Bolo jasné, že chce spôsobiť oveľa väčšiu škodu, ako spôsobil. Jeho ruksak vybuchol dvakrát, ale mohlo to byť ešte omnoho horšie," vyhlásil Van der Sypt. 

Belgický minister vnútra Jan Jambon to povedal dnes ráno pre spravodajský kanál VRT. "Musíme sa teraz pozrieť aj na to, ako sa tento muž mohol zradikalizovať," vyjadril sa minister o atentátnikovi. Kanál VRT dnes informoval bez uvedenia zdroja, že zneškodnený muž chcel odpáliť tzv. klincovú bombu, tá však zjavne zlyhala. Brusel tak možno iba tesne unikol vážnemu teroristickému útoku, konštatovala v tejto súvislosti tlačová agentúra DPA.

Vojaci hliadkujúci na stanici zneškodnili podozrivého muža po aktivácii bomby, uviedla belgická televízia a rozhlas RTBF. Následne bola evakuovaná vlaková stanica a podľa očitých svedkov sa "v priebehu niekoľkých sekúnd" vyprázdnilo neďaleké hlavné bruselské námestie Grand Place.

Stanica aj neďaleké hlavné námestie Grand Place (Grote Markt) boli evakuované. Výbuch však spôsobil paniku medzi približne 100 ľuďmi, ktorí sa práve nachádzali vo vnútri stanice. Bezpečnostné zložky okolie miesta uzavreli, dorazil aj pyrotechnický tím. Polícia vyhlásila, že situácia je pod kontrolou, nevylúčila však možnosť "kontrolovaného odpálenia" výbušného zariadenia.

Belgickí vojaci odvrátili pokus
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP/Geert Vanden Wijngaert)

Na mieste zasahovali pyrotechnici, keďže muž mal na sebe káble k bombe. Hasiči potvrdili, že boli na miesto zavolaní po slabom výbuchu, ale už stanicu opustili. "Premiér Charles Michel aj minister vnútra Jan Jambon pozorne sledujú situáciu a sú v blízkosti udalosti," uviedol hovorca premiéra Frédéric Cauderlier pre belgickú televíziu a rozhlas RTBF. Priestranstvo v okolí železničnej stanice je momentálne uzavreté. Metro na stanici nezastavuje a autobusy smerujúce na stanicu boli odklonené.

Belgickí vojaci odvrátili pokus
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP/Geert Vanden Wijngaert)

Krízový štáb informoval, že belgický Úrad pre koordináciu a analýzu hrozieb (OCAM) ponechal v platnosti druhý najvyšší stupeň teroristického ohrozenia na štvordielnej škále. Ten v Belgicku platí už viac ako jeden a pol roka.

Útočník je mŕtvy 

Muž, ktorý v utorok večer odpálil na bruselskej hlavnej železničnej stanici na sebe pripevnenú menšiu bombu, je mŕtvy. Oznámila to v noci nadnes agentúra Belga. Podozrivý páchateľ bol "zneutralizovaný" hliadkujúcimi vojakmi bezprostredne po uvedení nálože do činnosti. Incident sa odohral o 20.30 h SELČ, uviedla belgická federálna prokuratúra.

Informáciu skoro ráno potvrdila aj hovorkyňa prokurátora Ine Van Wymerschová. Dodala, že páchateľ ležal nehybne odvtedy, ako ho vojaci v utorok neskoro večer postrelili. Vysvetlila, že zdravotníci k nemu nemohli pristúpiť niekoľko hodín zo strachu, že by mohol mať pri sebe výbušniny. Van Wymerschová uviedla, že úrady mohli potvrdiť jeho smrť, až keď komando na zneškodňovanie bômb ukončilo svoju prácu.  

Belgický federálny prokurátor Eric Van der Sypt vyhlásil, že vojaci "zneutralizovali" podozrivého na centrálnej stanici hneď po malej explózii. Tú spôsobila bomba, ktorú mal muž pripevnenú na sebe. Páchateľ pred odpálením bomby kričal "Alláhu akbar", teda "Boh je najväčší" - typickú pre moslimských teroristov -, potvrdil pracovník železníc, ktorý bol v blízkosti miesta činu.

Svedkovia popísali útočníka ako tridsiatnika. Nikto iný pri výbuchu nezahynul ani neutrpel zranenia. Belgické orgány prípad vyšetrujú ako teroristický útok. Bruselskú centrálnu železničnú stanicu majú dnes ráno znova otvoriť, zatiaľ však zostanú v platnosti sprísnené bezpečnostné opatrenia.

Belgickí vojaci odvrátili pokus
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP/Geert Vanden Wijngaert)

Belgický minister vnútra Jan Jambon povedal pre flámske médiá, že je dôležité postarať sa o bezpečnosť, ale treba sa vyhnúť prehnanej reakcii. Konštatoval, že zavedením všadeprítomných kontrol občanov by "sa splnil cieľ teroristov".

Hovorca prokuratúry uviedol, že identita bombového útočníka nie je známa. Premávka na bruselskej hlavnej stanici, kde okrem vlakov zastavuje aj metro, a stanici Brusel-Sever bola prerušená, zatiaľ čo na najväčšej stanici Brusel-Juh bola medzitým obnovená.

Belgickí vojaci odvrátili pokus
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP/Geert Vanden Wijngaert)

Belgický premiér Charles Michel poďakoval vojakom, polícii a zamestnancom železníc za ich "profesionálny prístup a odvahu". Zároveň oznámil, že o 9.00 h SELČ bude zasadať národná bezpečnostná rada. Vlani v marci pri koordinovaných samovražedných bombových útokoch islamských fanatikov na bruselskom letisku Zaventem a stanici metra Maelbeek zahynulo dovedna 32 civilistov.     

Belgickí vojaci odvrátili pokus
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP/Geert Vanden Wijngaert)

Belgickí vojaci odvrátili pokus
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP/Geert Vanden Wijngaert)

Belgickí vojaci odvrátili pokus
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP/Geert Vanden Wijngaert)

Viac o téme: Bombový útokBruselBelgicko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu