Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Talianska polícia zadržala žiadateľa o azyl z Iraku, je podozrivý z terorizmu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

RÍM - Talianska polícia dnes zadržala 29-ročného žiadateľa o azyl z Iraku, ktorý je podozrivý z podpory teroristických útokov a navádzania na páchanie trestných činov. Muž sa aktívne venoval propagácii radikálneho islamizmu a ďalších žiadateľov o azyl, žijúcich spolu s ním v tábore v juhotalianskom meste Crotone, navádzal, aby podporovali džihádistickú organizáciu Daeš a v jej mene páchali násilné trestné činy.

 Iračan je v komunite považovaný za násilníka so sklonom k páchaniu trestnej činnosti. Schvaľoval aj nedávny samovražedný teroristický útok v britskom Manchestri, kde zahynulo 22 ľudí vrátane maloletých. Vyplýva to z telefonického rozhovoru, ktorý mal zadržaný muž so svojou sestrou. Priznal sa v ňom tiež, že ho vyzvali pridať sa "k svätej vojne" vo svojej vlasti - on sa však rozhodol zostať v Taliansku a mstiť sa neveriacim, ktorým podľa jeho slov treba "prerezávať hrdlá".

Tento prípad podľa agentúry Reuters oživí v Taliansku debatu o zákone o udeľovaní občianstva a o riešení migračnej krízy, ktoré určite ovplyvnia diskusiu pred parlamentnými voľbami očakávanými v prvej polovici budúceho roku.

V minulých troch rokoch sa cez Taliansko dostalo do Európy pol milióna ľudí, väčšinou moslimov zo severnej Afriky a Blízkeho východu. V azylových táboroch v Taliansku čaká na rozhodnutie o udelení azylu takmer 200.000 žiadateľov.

Viac o téme: TerorizmusAzylTalianskoDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu