Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Už je to isté: Spojené štáty potvrdili smrť siedmich námorníkov pri zrážke lodí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

TOKIO - Americké námorníctvo dnes oficiálne potvrdilo smrť siedmich námorníkov, ktorí boli nezvestní od sobotňajšej zrážky torpédoborca s nákladnou loďou pri pobreží Japonska. Informovala o tom agentúra Reuters. Americký torpédoborec USS Fitzgerald sa približne 100 kilometrov od brehov Japonska zrazil s omnoho väčšou kontajnerovou loďou ACX Crystal registrovanou na Filipínach.

Vyšetrovanie príčin kolízie stále prebieha. Podľa japonských úradov ju mohlo zaviniť profesionálne zlyhanie jednej z posádok. Relatívne vysoký počet obetí spôsobila skutočnosť, že veľká časť posádky torpédoborca v čase nočnej kolízie spala. Mŕtve telá siedmich nezvestných námorníkov objavili potápači v zatopených lôžkových kajutách, uvádza sa vo vyhlásení siedmej flotily amerického námorníctva. Obete sú vo veku od 19 do 37 rokov. 

Kapitán torpédoborca utrpel pri zrážke, ku ktorej došlo v noci z piatka na sobotu, zranenie hlavy a museli ho letecky prepraviť do nemocnice. Podľa viceadmirála Josepha Aucoina mal kapitán "šťastie", že vôbec prežil. Na torpédoborci vznikli veľké škody, ktoré sa budú opravovať niekoľko mesiacov. Filipínska loď vážnejšie škody neutrpela a všetkých 20 členov jej posádky vyviazlo bez ujmy na zdraví. 

Viac o téme: LoďZrážkaNámorníkACX Crystal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu